Варшава ще блокира обвързването на еврофондовете с правосъдието

Качински: Невъзможно е помирение със "силите" в ЕС, които от години "експлоатират" Полша

Варшава ще блокира обвързването на еврофондовете с правосъдието

Полското правителство "със сигурност няма да приеме" приписваното на Брюксел намерение да обвърже европейското финансиране със спазване на принципите на правовата държава. Това обяви в петък полският външен министър Яцек Чапутович, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Полша със сигурност няма да приеме подобна ориентация. Не вярвам тя да отговаря на принципите на ЕС. Структурните фондове не са благотворителност, а средство да се изравнят стартовите шансове, те се отпускат според доходите в дадена държава", каза Чапутович.

Той каза, че след влизането си в ЕС Полша е отворила своя пазар за чуждестранни фирми, които "получават съществени печалби от това".

"В замяна Полша получи правото на обезщетение под формата на структурни фондове", добави министърът, според когото тези средства ще намаляват с оглед бързия напредък на полската икономика.

Идеята за обвързването на еврофондовете с наличието на върховенство на закона в страните от ЕС принадлежи на еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова (Чехия).

"Трябва да сме сигурни, че европейските средства не отиват в държави, където победителят взима всичко", коментира по-рано Йоурова. Според нея процедурата няма да служи като механизъм за наказание на отделни държави.

"Получих задачата да предложа определение как да обвържем спазването на върховенството на закона с получаването на средства от бюджета на ЕС след 2020 г. Това не трябва да се възприема като възможно наказание на отделни държави. Не говорим за поставянето на условия за получаване на средства от ЕС - не бива да се бърка - а за изготвянето на определение, според което държавите, получатели на средства, трябва да имат работеща и независима съдебна система", каза Йоурова.

Тя напомни, че спазването на върховенството на закона е залегнало в чл. 2 от Договора за ЕС, така че не се въвежда нищо ново.

"Не става дума за нищо ново, но си давам ясна сметка за възникналите опасения. Определението, което трябва да предложа, следва да не оставя никакво място за тълкувания, каквито вече се появиха. Съвсем логично е, когато отпускаме пари, събрани от европейските данъкоплатци, да има гаранции за независимо правосъдие и върховенство на закона", обясни Йоурова в сряда.

Европейските институции са в началото на преговорите за новия бюджет, който възлиза на близо 1 трилион евро. Той трябва да бъде публикуван през май.

Идеята на Йоурова идва заради тежките проблеми на ЕС с Полша, където правителството прави сериозни опити да придобие контрол над съдебната система. Подобни проблеми има в Унгария, където управляващите се опитват да озаптят медиите и гражданския сектор. Сега притеснения за обрат в борбата с корупцията има и в Румъния.

На този фон България също има тежки проблеми с правосъдната система, политизираният си Висш съдебен съвет и концентрацията на медийна собственост.

Срещу Варшава вече започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Ако тази процедура бъде задействана, Варшава няма да може да блокира инициативата на ЕК за обвързване на еврофондовете с правосъдието.

Преди няколко дни "Ройтерс" коментира, че западноевропейските държави трябва да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Великобритания, а техните партньори в Източна Европа създават постоянно нови проблеми. Затова се засилва и натискът да има ясна връзка между получаването на субсидии и спазването на стандартите на ЕС.

Качински: Невъзможно е помирение със "силите" в ЕС, които от години "експлоатират" Полша


Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в петък, че вярва в "силна и интегрирана Европа", но Европа на суверенни държави, които са свободни да реформират своите национални институции, предаде Ройтерс.

На среща в Будапеща с премиерите на трите други членки на т.нар. Вишеградска група - Словакия, Чехия и Унгария - Моравецки каза на съвместната пресконференция, че миграцията на таланти от региона към Западна Европа е голям проблем.

В публикувано днес интервю лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински заявява, че неговата страна няма да се поддаде на натиска на Европейската комисия заради съдебната реформа, съобщи Асошиейтед прес.

 

През декември комисията заяви, че новото полско законодателство, което дава на управляващата партия "Право и справедливост" повече власт върху съдебната система, нарушава основни европейски ценности. Комисията заплаши да започне процедура, която може да доведе до санкции за Варшава, припомня агенцията.

Пред вестник "Газета Полска" Качински казва, че "програмата за дълбоки промени в нашето общество няма да спре, а напротив". Той добавя, че е невъзможно помирение със "силите" в ЕС, които според него от години "експлоатират" Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа