Варшава все пак ще подпише декларацията от Рим

Варшава все пак ще подпише декларацията от Рим

Заключителната декларация, която страните от Европейския съюз се очаква да приемат на утрешната си среща на високо равнище в Рим, е приемлива за всички, заяви полската министър-председателка Беата Шидло. Вчера тя предупреди, че Полша може и да не я подпише, ако в нея става въпрос за Европа "на няколко скорости", предаде Франс прес.

"Декларацията, която ще бъде приета на срещата на върха в Рим, не е на висотата на амбициите ни, Европа може и повече, но е документ, който, при сегашната политически ситуация е приемлив за всички и именно с това е ценен", отбеляза пред журналисти Шидло преди отпътуването си за Рим.

"Единството на Европа е приоритет. Единството на Европа и нейният неделим характер присъстват в тази декларация и това е успех за европейската дипломация", подчерта тя.

Вчера Шидло заяви пред полска телевизия, че ако декларацията от Рим не съдържа приоритетни за Полша въпроси, Варшава няма да я приеме. Тя изброи четири приоритета, които полското правителство смята за възлови: единството на ЕС, отбраната в тясно сътрудничество с НАТО, по-голяма роля на националните парламенти и запазване на принципите на общия пазар, които трябва да обединяват, а не да разделят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа