Вартоломей хвали религиозния закон, заради който ни критикува ПАСЕ

Вселенският патриарх Вартоломей изрази надежда, че България ще бъде приета в Европейския съюз през 2007 г. заедно с Румъния. Вартоломей при в Истанбул председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и придружаващата го парламентарна делегация. Патрирхът, чието седалище е в Истанбул, подчерта, че очаква до края на тази година Турция също да започне преговори за членство в Европейския съюз.

Огнян Герджиков благодари на Вселенския патриарх Вартоломей за застъпничеството му за справедлив процес за българските медици в Либия и предаде поздравления от министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Вартоломей даде много висока оценка за действащия Закон за вероизповеданията, предаде БНР. Огнян Герджиков обясни, че с него е направена важна крачка за преодоляване на разкола в Българската православна църква.

Герджиков подчерта, че срещу Закона за вероизповеданията има "известна съпротива" от Европа и в близките дни българската страна ще трябва да защити закона пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Законът бе разкритикуван със специална резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Законът за вероизповеданията бе приет от мнозинството, за да легитимира Светия синод начело с патриарх Максим и така да лиши отцепилите се от него от право да се наричат "Българска православна църква" и да владеят църковните имоти. В закона бе подчертана специално ролята на българското православие, което предизвика атаки, че у нас се привилегирова едно вероизповедание за сметка на други.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?