Вартоломей поиска България да върне църковни ценности на Гърция

Вселенският патриарх Вартоломей поиска от българската държава да върне църковни ценности, които принадлежали на гърците.

"Особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят и преди всичко с Вселенската патриаршия, връщането на отнетите по времето на войни и "неразбории" на Балканския полуостров свещени богослужебнни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", заяви патриарх Вартоломей, след като бе удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина"-първа степен.

Той получи отличието за усилията му за насърчаване на междурелигиозния диалог и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството.

По думите на патриарх Вартоломей "едно такова действие като похвалния аналог с връщането преди години на Историята на Паисий на Зографския манастир в Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на ЕС и на православната вселена".

"Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропадиални обители – Св. Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората“, посочи вселенският патриарх Вартоломей.

Той отбеляза още съществуващата от векове духовна връзка на България и на православната ѝ църква с Вселенската патриаршия.

"И днес православната църква на България под мъдрото, творческо и дейно патриаршество на патриарх Неофит се възражда от пепелта, а народът ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за неговата истина, която единствено го води към благоденствието", каза Вартоломей.

Президентът Плевнелиев каза, че в трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас още повече имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, да дадат урок за чест и дълг, да се погрижат за духовното развитие на младите и на обществото. Държавният глава заяви, че България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. Той изтъкна, че мирното съжителство между религиозните общности в България е повод за гордост за всички българи.

Росен Плевнелиев заяви още, че като държавен глава полага всички усилия за укрепване на разбирателството и толерантността между различните религии в страната.

Президентът посочи, че Вселенският патриарх Вартоломей е забележителна личност с огромно влияние както в православния свят, така и в глобален аспект и високо ценим неговата многостранна дейност за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания.

В понеделник вечерта бе отложен планирания брифинг на вселенският патриарх Вартоломей.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?