Варуфакис: Големият победител в Гърция са тройката креидтори

Варуфакис: Големият победител в Гърция са тройката креидтори

Тройката международни кредитори на Гърция /ЕК, ЕЦБ, МВФ/ е най-големият победител на изборите, пише бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в статия за британския в. "Гардиън", цитирана от БТА.

Той изказва съмнения за това доколко Алексис Ципрас ще успее да приложи договорената програма с кредиторите, която, според него, "било планирано да не успее".

Бившият финансов министър се спира на "триумфалната победа" на партията СИРИЗА на изборите, въпреки "унизителното ѝ предателството" през юли по отношение на опозицията, на социологическите сондажи и на вътрешнопартийните критици, включително на него самия, довело до оттеглянето му от кабинета.

Янис Варуфакис смята, че тройката е най-големият победител на изборите, тъй като законопроектите за рестрикции, договорени с кредиторите, занапред ще бъдат приемани с лекота, понеже СИРИЗА е поела ангажимент да ги прокара през парламента.

По думите на бившия гръцки финансов министър сега Ципрас ще трябва да приложи една фискална и реформаторска програма, която било планирано да не успее. Той отбелязва, че Ципрас се надявал занапред да намали напрежението от задаващата се буря от рестриктивни политики, като обещавал да предоговори някои точки от меморандума /новото спасително споразумение с кредиторите/, да преструктурира дълга и да се конфронтира с олигарсите.

Перспективите за това не са никак бляскави, но все още не бива да отписваме Ципрас, пише още Варуфакис в статията си в "Гардиън".

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?