Варуфакис: Реформите в Гърция вече са провалени

Янис Варуфакис

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че реформите, които Гърция трябва да приложи в замяна на нова спасителна програма "ще се провалят".
В интервю за ББС той каза още, че Гърция е обект на програма, която ще "остане в историята като най-голямата катастрофа на макроикономическото управление" и тя ще се провали, независимо от това кой задължава нейното изпълнение. На въпрос колко време ще отнеме това, бившият финансов министър заяви, че тя вече се е провалила.

В петък германският парламент одобри започването на преговорите между Атина и кредиторите за трета спасителна програма на стойност 86 млрд. евро. Това стана, след като Гърция изпълни едно от основните условия – да приеме редица мерки за съкращения, в това число увеличаване на данъци, пенсионна реформа и други.

Варуфакис подаде оставка по-рано този месец. Неговото оттегляне беше прието от мнозина като жест на помирение към финансовите министри от еврозоната, с които той многократно имаше сблъсъци. Според него, гръцкият премиер Алексис Ципрас, който призна, че също не вярва в спасителната програма, не е имал друг избор освен да я приеме.

"Беше ни даден изборът между това да ни екзекутират и да капитулираме", каза още бившият финансов министър, цитиран от БГНЕС.

След гласуването за новите реформи в страната Ципрас направи някои промени в кабинета като уволни министрите, които застанаха против мерките за икономии. Министърът на енергетиката Панайотос Лафазанис, един от най-големите противници на реформите, също беше един от разделилите се с поста. Въпреки това обаче Ципрас отхвърли възможността да замени отстранените министри с технократи или членове на опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?