Варуфакис ще подаде оставка, ако референдумът подкрепи икономиите

По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подпиша споразумение, което не преструктурира дълга

Варуфакис ще подаде оставка, ако референдумът подкрепи икономиите

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че ще подаде оставка, ако гърците подкрепят предложенията на кредиторите на референдума в неделя.

Ако на вота спечели отговорът "Да", аз няма да бъда финансов министър в понеделник вечерта, заяви Варуфакис в интервю пред телевизия Блумбърг в четвъртък.

Той допълни, че ще помогне на следващия министър, който и да е той, да навигира дълговата криза на страната.

Варуфакис очаква гърците да последват препоръката на правителството и да отхвърлят исканията за реформи на международните кредитори, които изискват повишение на данъци и орязване на разходи в замяна на нова финансова помощ.

Варуфакис каза, че по-скоро би си отрязал ръката, отколкото да подпише ново споразумение, което не преструктурира огромния гръцки дълг.

На въпрос мисли ли и премиерът Алексис Ципрас за оставка, Варуфакис отговори, че сега "не е време да се мисли за поражение".

Това, което казваме на гръцкия народ е, "без повече натягане и преструвки", каза Варуфакис. "Ние искаме да реформираме тази страна...но ние искаме да направим това в контекста на преструктуриране на дълга", заяви той.

Варуфакис изрази увереност, че договор с кредиторите ще бъде постигнат при всички случаи.

"Ако гърците гласуват с "Да" на референдума, гръцкото правителство ще подпише споразумението, защото е демократично. Ако гласуват с "Не", отново ще започнем преговори", каза министърът.

Той нарече решението на гръцкото правителство за едноседмично затваряне на банките в Гърция "политическо решение на Европа" и увери, че банките ще бъдат отворени след референдума. "Това не е като Кипър през 2013 г. Това не е банкова криза", каза Варуфакис.

МВФ: Гърция да реформира икономиката си преди да иска облекчаване на дълга

В същото време директорът на МВФ Кристин Лагард каза пред Ройтерс, че Гърция трябва първо да реформира икономиката си, преди нейните европейски кредитори да облекчат дълговото ѝ бреме.

Тази седмица Гърция стана първата в света развита икономика, която просрочи задължение към МВФ.

Гръцкото правителство настояваше за облекчаване на дълга в месеците на преговори с кредиторите от ЕС и МВФ по споразумение "пари срещу реформи" преди внезапно да свика референдум по предложенията на кредиторите. Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците да отхвърлят предложеното споразумение, което предвижда още по-строги мерки за икономии.

В интервюто Лагард не критикува пряко гръцкия премиер, но все пак има намек за недоволство, тъй като тя отбеляза, че гръцката икономика е била на пътя на възстановяването преди партията на радикалната левица СИРИЗА да дойде на власт, посочва Ройтерс.

Лагард бе запитана кое трябва да бъде първо: ангажиментът за реформи или облекчаване на дълговото бреме от правителствата от еврозоната. "(...) за предпочитане е да видим преднамерено действие към реформи", каза тя.

Запитана може ли да се има доверие на гърците, Лагард каза: "Ние не избираме кой да представлява една страна", и допълни: "Ние приемаме всички правителства като легитимен партньор в преговорите".

Управляващият директор на МВФ отказа да коментира последното предложение от Атина за уреждане на кризата.

"Ние получихме толкова много "последни" предложения, които самите те потвърждаваха, отхвърляха, променяха, допълваха в течение на последните няколко дни, така че не е много сигурно къде точно стои последното предложение", коментира Кристин Лагард.

"Мисля, че е в ход демократичен процес, който да се надяваме ще доведе до повече яснота, по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството", каза Лагард по повод референдума в неделя.

Расте подкрепата за отговор "Да" на референдума

Най-новото проучване на агенция GPO показва, че се увеличава подкрепата на гърците за отговор "Да" на референдума. 47.1 на сто от изказват убеденост или смятат за твърде вероятно, че на референдума ще надделее позитивният вот. 43.2 на сто пък са възможните и сигурни гласоподаватели, които са казали, че ще гласуват с "Не".

Заявилите, че със сигурност ще гласуват с "Да", са 43.3%, а тези, които са казали, че със сигурност ще гласуват с "Не", са 39.3 на сто.

Статистическата грешка се изчислява на 3.1 на сто, пише гръцкият сайт "Ифимерида", цитиран от БТА.

Според друга анкета, около 46 процента от гърците възнамеряват да отхвърлят на референдума предложението на кредиторите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?