Варуфакис заплаши с референдум и нови избори страните от еврозоната

Янис Варуфакис

В Гърция може да бъде насрочен референдум или да се стигне до предсрочни избори, ако страните от еврозоната отхвърлят предложенията на управляващата радикална левица за облекчаване на дълговото бреме и растеж на икономиката. Това заяви финансовият министър Янис Варуфаикис в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

Той не уточни по какъв въпрос би било евентуалното допитване до народа. "Ройтерс" обаче припомня, че политиците са спекулирали за референдум дали Гърция да продължи да приема решенията на европейските институции.

"Може да има проблеми, но, както е заявявал и моят премиер, не сме залепени за постовете си. Можем да се върнем към избори, да насрочим референдум", каза министърът.
Варуфакис изтъкна високата популярност на правителството на СИРИЗА сред гърците (над 40%). Според него това показвало, че хората разбират, че "то се бори срещу елитите, които твърдяха, че спасяват Гърция, а всъщност стоварваха всичко на гърба на бедните".

Варуфакис казва в интервюто, че има "пълно мълчание" от партньорите му по неговото предложение за въвеждане на специални дългови облигации, изплащането на които ще бъде в зависимост от резултатите за икономически ръст на страната. "Искам Европа да разбере, че така ще върнем повече пари, а не по-малко", каза той.

В понеделник Варуфакис трябва да обсъди с 18-те си колеги от еврозоната първите конкретни планове за закони и реформи. Предложенията са в замяна на отпускането на поредния транш от помощта за Гърция.


Част от мерките са създаване на специален "фискален съвет" за набиране на бюджетни приходи, борба с укриването на доходи, преразглеждане на лицензите за онлайн хазарт и игри на щастието.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?