Евродепутати към унгарския премиер:

Вървите по пътя на Чавес

Барозу: Орбан е готов да промени спорните закони

Снимка: БГНЕС

В продължаващи повече от два часа дебати в Европейския парламент (ЕП) по повод спорните конституционните и законовите промени, предприети от правителството в Унгария, подложеният на остри критики премиер Виктор Орбан заяви, че няма проблем тези текстове да бъдат променени. От залата пък се чуха обвинения, че Орбан върви по пътя на Уго Чавес и Фидел Кастро, че с правителство като неговото "Хърватия нямаше да изпълни критериите за членство в ЕС".

Виктор Орбан пожела да бъде изслушан от евродепутатите и получи тази възможност, която бе определена като прецедент. Орбан помоли европейските институции да съдействат на неговото правителство, за да може Будапеща да се съобрази с изискванията унгарските закони да отговарят на законодателството в Общността.

В Унгария върви процес на възстановяване, през 2010 г. бяхме застрашени от пълен крах, заяви Орбан, цитиран от БТА в кореспонденция от Страсбург. По неговите думи с промените в конституцията от 1949 г. вече всички малцинства са защитени, особено след забраната на паравоенните организации. Над 300 закона в момента подлежат на промени, заставаме зад всички европейски ценности, искаме да ги зачитаме като
останалите страни в ЕС, каза той.

Проблемите, посочени от Европейската комисия, могат много лесно и бързо да бъдат преодолени, следващата седмица имаме заседание и очаквам бързо решение, заяви унгарският премиер. По неговите думи забележките на ЕК нямат нищо общо с конституцията, но към нея има временни разпоредби, които са подложени на критика. Няма проблем да променим тези текстове, разчитаме на подкрепата на ЕП, допълни Орбан.

Барозу: Проблемите обаче може да са по-големи, освен споменатите

Председателят на ЕК Жозе Барозу определи въпроса като изключително чувствителен. Първият технически анализ на новоприетото унгарско законодателство насърчи комисията да поиска промени, а това не бе направено, посочи Барозу. Той отбеляза, че през декември миналата година е написал две писма до Орбан. По неговите думи гарантирането на независимостта на унгарската централна банка е трябвало да предшества преговорите на Будапеща с Международния валутен фонд.

Поискахме допълнителни обяснения за независимостта на съдебната система, може да вземем допълнителни мерки, заяви Барозу, след като вчера ЕК предприе три ускорени наказателни процедури срещу Унгария, а днес намекна, че санкции може да бъдат наложени и заради промените в медийния закон.

Предприетите процедури ще бъдат водени с максимална решимост, заяви Барозу. Той потвърди, че днес е получил писмо от Орбан с намерението проблемното законодателство да бъде поправено и да се намери юридическо решение. Проблемите обаче може да са по-големи, освен споменатите, заяви Барозу.

"Загрижени сме за качеството на демокрацията в Унгария, за опозицията в страната, за гражданското общество. Въпросът не е само европейските норми да бъдат въведени в националните законодателства, а да се прилагат. Всички трябва да работим за утвърждаването на унгарската демокрация, това не са дебати срещу Унгария, а за Унгария. Готови сме да защитим демокрацията във всяка страна в ЕС", посочи председателят на ЕК.

Министърът по европейските въпроси на Дания Николай Вамен отбеляза, че председателството на ЕС разглежда ситуацията като много сериозна и подкрепя решението на ЕК за предприемане на трите наказателни процедури срещу Будапеща. Всички страни в ЕС трябва да спазват правилата на Лисабонския договор - както Унгария, така и останалите, а ако има съмнения в неизпълнение на правилата, ЕК трябва да направи проучване, то е в интерес на всички ни, добави Вамен.

Критиките на евродепутатите

Председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Жозеф Дол, от чието политическо семейство е управляващата в Будапеща партия, бе най-умерен в критиката си, като уточни, че Унгария е последната страна в Централна и Източна Европа със стара конституция, която е трябвало да бъде променена.

Някои от нас биха очаквали по-динамична оценка от ЕК, посочи председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода. Вие искате да се задържите на власт, но при демокрацията става въпрос за мандати. С правителство като вашето Хърватия нямаше да изпълни критериите за членство в ЕС, обърна се той към Орбан.

Председателят на групата на либералите и демократите Ги Верхофстат показа документ с 30 нарушения на Договора от Лисабон от страна на Унгария. Той уточни, че документът е изготвен на основата на жалби от официални власти и международни организации, сред които ОССЕ, държавния секретар на САЩ, МВФ, без да се споменават анализите на Амнести интернешънъл и Хюмън райтс уоч.

Според съпредседателя на групата на зелените Даниел Кон-Бендит от думите на Орбан излиза, че Унгария е била приета в ЕС със сталинистка конституция. Никой не каза да изчакаме с приемането ви в ЕС, докато си промените конституцията, обърна се той към унгарския министър-председател.

Кон-Бендит призова ЕП да изпрати представители на комисията по граждански свободи, които да проверят може ли да започне процедура по чл. 7 от Договора от Лисабон, който предвижда замразяването на правото на глас на дадена страна в Съвета на ЕС и в Европейския съвет.

"Една промяна (в конституцията) може да бъде в две посоки - добра или лоша. Ние ви заявяваме, че вървите по пътя на Чавес, Кастро и на всички тоталитарни и авторитарни режими в този долен свят", подчерта Кон-Бендит.

В пленарната зала обаче прозвуча и мнението на други евродепутати, че през 1956 г. унгарското въстание е било смазано от съветските войски, когато унгарците са искали независимост при взимането на вътрешнополитически решения. В днешния случай отново това искане на унгарците е критикувано от Европейската комисия, която действа в интерес на международни корпорации, след като премиерът Орбан наложи данък на банките и сега те недоволстват.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?