Върволица от наши чиновници на ЕКСПО 2010 в Шанхай

Българският щанд на изложението ЕКСПО 2010 в Шанхай се оказа едно от привлекателните места за посещения на висши чиновници и кметове в последно време. От края на август досега до далечен Китай са "отскочили" вицепрезидентът Ангел Марин, директорът на агенция "Митници" Вальо Танов, кметовете на Плевен, Добрич и Монтана – Найден Зеленогорски, Детелина Николова и Златко Живков, съобщи сайтът Plovdiv-online. За визитете на височайшите гости се похвалила Христина Колевa, домакин на щанда ни в Шанхай и сестра на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Тя е на изложението в качеството си на представител на Пловдивския панаир, натоварен официално да организира българската палата на изложението.

На 16 септември в Шанхай ще пристигне и финансовият министър Симеон Дянков, най-вероятно придружен от свои подчинени, съобщава още изданието. В края на април Дянков отказа да додаде близо 2.5 милиона лева за доизграждането на българския щанд с аргумента, че не е получил отчет как са похарчени вече дадените 2.2 милиона лева.

Щандът ни представлява макет на възрожденска пловдивска къща с чардак, асмалък и фототапет зад нея. Той би трябвало да олицетворява мотото "Град със споделено наследство".

"Прелестите на България са в миналото, настоящето и бъдещето. Показаният български възрожденски дом е и нашият принос за бъдещето на човешката цивилизация. На екипа на българския павилион – здраве и успехи“, е написал Марин в почетната книга, продължава Plovdiv-online, който е близък до бизнесмена Георги Гергов.

Ваньо Танов пък написал "Чувствам се горд".

Самолетният билет до Шанхай и обратно е около 1500 евро за директен полет и 880 евро с прекачване в Москва. Нощувка в местен хотел е над 100 евро на вечер, дневните разходи на чиновниците са още толкова. Това означава, че за тридневен престой в Шанхай всеки от билгарските посетители е дал мимимум 2000 евро.

Споделяне

Още от Бизнес