Вървят арести за изборна търговия

Няколко човека са задържани за търговия с гласове на изборите за Европарламент в различни краища на страната, съобщиха за Mediapool от ДАНС в петък. Операцията, която се провежда съвместно с МВР и прокуратурата, обаче продължава и поради тази причина не се съобщават повече подробности освен, че става въпрос за организирана група, която се е занимавала и с други престъпления.

Масираната акция ще продължи до приключването на изборите за Народно събрание на 5 юли. Според неофициална информация задържаните ще престоят в арест за 72 часа, за да бъде неутрализирано "участието" им във вота. През последното денонощие са арестувани поне четирима души, още толкова са издирвани.

В същото време зам.-градският прокурор на София Роман Василев заяви пред Дарик радио, че от началото на годината в има досъдебно производство за купуването на гласове в няколко региона на страната, а на задържаните ще им бъдат повдигнати обвинения.

"Става въпрос и за купуването на гласове, и за организирането на мащабна престъпна група. Няма да коментираме нито задържаните, нито регионите", каза Роман Василев.

Междувременно близката до бизнесмена Христо Ковачки партия "Лидер" индиректно призна в петък, че е била една от мишените на акцията.

Мажоритарният кандидат и водач на листата на "Лидер" в Плевен Милчев обяви в декларация, че прокуратурата, МВР и ДАНС са осъществили "целенасочена акция за репресия и сплашване на граждани, които са се обявили, че ще гласуват за партия "Лидер" на предстоящите избори, симпатизанти и застъпници".

Милчев се оплака, че "без законен повод" са били предприети над две претърсвания на жилищата им в 6 сутринта. В издадените протоколи се посочва, че "не са намерени вещи, предмети и книжа, които имат значение за досъдебното производство", добави той.

Кандидатът на Ковачики определи тези действия като полицейски произвол и безпрецедентна намеса на службите в изборния процес, целящ злепоставянето на
"Лидер". Милчев заяви, че се оплаква на медиите, защото нямал доверие в полицията и прокуратурата у нас.

Междувременно проверка на Mediapool показа, че партията, която на евроизборите  преди месец се прочу с мащабен "корпоративен вот", регистрира огромно количество застъпници за парламентарните избори на 5 юли. В 23 МИР в София например до ранния следобед на петък "Лидер" имаха над 1600 застъпника като продължаваха да записват и още. За сравнение основните политически партии в същия МИР имат между 100 и 400 застъпника.

Градският прокурор на София Николай Кокинов обаче заяви пред Mediapool, че всяка партия има право на неограничен брой застъпници и затова няма закононарушение и причина за намеса на обвинението.

Според запознати обаче властите не би трябвало да остават безучастни, защото регистрираните застъпници са начин за легитимиране на пари, платени за купуване на гласове.

Споделяне

Още по темата

Още от България