ВАС даде ход на делото срещу рестарта на АЕЦ "Белене"

ВАС даде ход на делото срещу рестарта на АЕЦ "Белене"

Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото, заведено от лидерите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов срещу решението на правителството за рестарт на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". На първото си заседание по жалбата им като физически лица съдът е преценил, че има основания за разглеждане на казуса и е поискал от Министерския съвет и Министерството на енергетиката допълнителни документи за установяване на фактите по случая.

Двамата съпредседатели на политическата сила искат отмяна на решението за възобновяване на ядрения проект, взето от Министерския съвет на 16 май 2018 г., тъй като според тях то е незаконно. Решението е взето без да е имало доклад на основателни доводи за неговата целесъобразност и ефективност. От енергийното министерство твърдят, че такъв документ има, но от "Демократична България" оспорват легитимността му, тъй като е внесен в Министерския съвет след вземането на решението за рестарта на АЕЦ "Белене".

"Не става ясно какви са заключенията по доклада на енергийния министър и на какви мотиви се основават те. Не се дава отговор на въпроси от изключителна важност: Как, къде и по какъв начин ще бъде преработвано отработеното ядрено гориво от атомната електроцентрала и къде ще бъде изградено хранилище за дългосрочно съхранение, както и каква е прогнозната стойност на разходите за тези дейности. Не се дава качествен анализ на негативното въздействие върху екологичната система в региона, нито за мерките за преодоляването му. Не се представя и информация относно начина за постигане на безопасност на прогнозираното съоръжение", пише в исковата молба на Иванов и Атанасов.

Според тях решението за възобновяването на АЕЦ "Белене" не отговаря на задължителните предписания в парламентарното решение за спиране на ядрения проект от 29 март 2012 г. То изискваше от кабинета да проучи възможностите за изграждане на парогазова централа на площадката на АЕЦ "Белене" и за използване на платеното вече оборудване за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Нито едно от тези неща обаче не е направено преди да се реши за рестарта на ядрения проект.

"Приемайки атакуваното Решение, МС неглижира ноторно известни данни и информация, относно силно изразената сеизмичност в района на гр. Белене. Тази специфика на района  несъмнено създава предпоставка за катастрофални последици, вследствие на авария в атомна електроцентрала, находяща се в близост до населени места и обработваеми земеделски земи. Наред с горното, по никакъв начин не бяха представени данни и доказателства относно икономическите и финансовите показатели на проекта. Не бяха подложени на обществени обсъждания параметрите и реквизитите на инвестиционните намерения на анонимни чуждестранни инвеститори, без ясна визия и гаранция за българската енергийна независимост", посочва се още в жалбата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес