ВАС даде ход на делото за винетките

ВАС даде ход на делото за винетките

Във вторник Върховният административен съд даде ход на делото за винетките по жалбата на сдружение "Сила" и няколко граждани.

Жалбоподателите твърдят, че постановлението на Министерския съвет е взето при незачитане принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност на нормативните актове. Те твърдят, че проектът за увеличаване на цените не е бил публикуван заедно с мотивите към него 14 дни преди приемане му, както е по закон. Това не е дало възможност на заинтересованите страните да изразят своята позиция.

Правителственото постановление бе издадено на 17 ноември 2015 година и с него бе изменена тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура". Цената на винетките за леките автомобили се увеличи от 67 на 97 лв..

Жалбоподателите вече поискаха от ВАС да спре действието на новите цени, но съдебният състав отказа, защото в жалбите липсвали каквито и да е твърдения за евентуални вреди, които действието на постановлението би причинило.

"Един, грубо казано селянин, моят баща, моите роднини на село, да се придвижат от селото до съседното село или до града, за да получат здравна помощ, те трябва на своя автомобил да платят винетка такса, да платят гражданска отговорност, която също се повишава, да платят задължително годишен технически преглед. Това са едни ограничения към конституционно защитеното право за свободно придвижване на гражданите", коментира пред медиите Тодор Тодоров, който е сред жалбоподателите.

Споделяне

Още от България