ВАС драстично намалява цензурата върху съдебните актове

ВАС драстично намалява цензурата върху съдебните актове

Върховният административен съд (ВАС) обяви рязък завой към увеличаване на прозрачността в своята работа на фона на развихрилата се цензура в съдебната система покрай европейския регламент за защита на личните данни (GDPR).

От 2 юли в съдебните актове няма да се заличават имената на фирмите, БУЛСТАТ и техните координати. Изключение ще правят само едноличните търговци, но ако в тяхното наименование се съдържа името на физическото лице.

При физическите лица първото име ще се изписва с инициал с точка, презимето ще се заличава, а фамилията ще се посочва изцяло. Досега и трите имена се изписваха само с  точка. Ще бъдат премахвани обаче допълнителните елементи, които биха позволили установяването на съответните лица.

Няма да се заличават имената на областните управители, на партиите, сдруженията и административните органи, държавните институции, медиите, имената на нотариусите и съдиите, освен ако са страна по делото.

От имената на министри, политици, кметове, председатели на общински съвети и инициативни комитети ще се скрива само презимето.

"Целта на новите правила е да постигнем по-висока прозрачност и баланс между необходимостта от информираност и общодостъпност на информацията и защитата на личните данни на страните по делата във ВАС. Инициативата на ВАС за премахване на ненужни заличавания - например на фирми, политици, партии, отразява и практиката на европейските съдебни структури", коментира председателят на ВАС Георги Чолаков.

Той обяви, че новата практика на върховния съд ще бъде приложена и от 28-те окръжни административни съдилища.

ВАС беше съдът с най-добре работеща и най-подробна информационна система до 2010 година, когато за председател бе избран Георги Колев. След това започна поетапно цензуриране на информацията в съдебните актове, което ги направи буквално неразбираеми. Заличавани бяха имената на публичните личности, на министерства, агенции, фирми и дори имена на населени места.

Група журналисти, включително от Mediapool, заведоха дело срещу тази практика на ВАС, но делото се водеше именно пред ВАС и жалбата бе отхвърлена. След това бе подадена жалба пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но преди да се даде движение по нея Георги Чолаков обяви, че достъпът до информация ще бъде разширен отново.

По ирония ВАС обяви инициативата си за прозрачност в момент, в който останалите институции в съдебната власт недопустимо цензурират всичките си актове и прессъобщения, оправдавайки се с GDPR.

Споделяне

Още от България