ВАС е потвърдил заповед за нелоялна търговска практика на "Мобилтел"

Телекомът умишлено е премълчавал важно условие при продажбата на предплатени карти

ВАС е потвърдил заповед за нелоялна търговска практика на "Мобилтел"

Върховният административен съд е потвърдил заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на "Мобилтел" ЕАД при продажбата на предплатени карти за мобилни услуги.

Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при купуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, се посочва в съобщението на КЗП. Тази информация е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е обаче в офисите му и върху опаковката на картите Prima, където би била полезна на потребителя непосредствено преди вземането на решение за покупка, пише в съобщението на КЗП.


В търговския обект е било налично единствено неактуално ръководство, според което картата се дели на два периода - активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране), и допълнителен - пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последният 13-ти месец).

 

Според тези стари условия, при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец - пасивния.

В резултат от прилагането на цитираната практика потребителят остава с впечатлението, че ще може да ползва сумата по своята сметка през целия период на валидност на картата, посочват от КЗП. Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда по такъв начин потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 000 лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?