ВАС и ДНСК дружно спасяват незаконния комплекс "Златна перла" край Варвара

ВАС и ДНСК дружно спасяват незаконния комплекс "Златна перла" край Варвара

Върховният административен съд (ВАС) забърка солидна правна каша, след като отказа да разпореди на бургаската дирекция за строителен контрол (РДНСК – Бургас) да изпълни закона и да събори незаконните комплекси "Златна перла" 1 и 2 край Варвара. Със свое решение от 19 април, съдебен състав на ВАС с докладчик съдия Славка Найденова буквално обявява, че строителният контрол е свободен да прави, каквото си иска.

До това се стигна въпреки 10-те окончателни съдебни решения на върховния съд от миналата година, които обявяват "Златна перла" за незаконен строеж и постановяват неговото събаряне в определен срок. С последното си решение обаче ВАС счита, че дори собствените му решения не са достатъчно основание да бъде принудена РДНСК да действа.

Решението от 19 април не подлежи на обжалване.

Магистратите считат, че след като в Закона за устройство на територията липсва изрична норма, които да кара тази държавен орган да действа, значи нищо не може да го накара. Според тях районната дирекция, подчинена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, орган действа по собствена преценка, а

отказът да бъде изпълнен законът е едва ли не "свещено право" на строителния контрол.

Делото срещу отказа на дирекцията е заведено от прокуратурата.

"Подобен прецедент заплашва устоите на държавността, които и без това са разклатени", заяви пред Mediapool адвокат Свилен Овчаров, който е юридически представител на доброволни начала на природозащитните организации, водещи делата срещу "златните перли". По думите му с това съдебно решение ВАС влиза в тежко противоречие с основите на правото.

"Правомощието на един държавен орган да извърши нещо не е просто право, това е право и задължение. Не става дума за право на преценка от страна на чиновника. Съдът е приел, че те имат право да преценяват дали да действат или да не действат. След като в списъка от правомощия пише и премахване на един строеж, значи те имат и задължението да го разрушат", коментира той.

Решението на ВАС потвърждава, че строежите са незаконни, но отваря вратата на строителния контрол да бездейства.

До този абсурд се стигна след близо 3-годишна съдебна сага с обектите на фирма "Краш 2000", които успяха междувременно да заличат дори и съществуването на Природен парк "Странджа"

Първи абсурд

След редица дела заведени от природозащитните организации през март 2009 г., ВАС излезе с решение, с което всичките 10 разрешителни за строеж, издадени на фирмата от Община Царево, са нищожни и построеното трябва да бъде разрушено.

РДНСК – Бургас предприема своевременни действия и издава заповед на "Краш 2000" да премахне постройките. Заповедта обаче не е изпълнена от фирмата в указания от съда срок. По закон бургаската дирекция трябва да започне процедура по принудително събаряне на постройките и да обяви обществена поръчка за избор на фирма – изпълнител.

И досега това не се е случило заради "дългата ръка" на централната Дирекция за национален строителен контрол с шеф инж. Иван Симидчиев. "Когато се стига до момента за събарянето, започва едно странно бездействие. Ние започнахме да се чудим какво става", разказа пред Mediapool адвокатът.

Причината е, че междувременно фирма, за която се твърди, че е близка на кмета на Царево Петко Арнаудов (БСП), е изпратила внимателно писмо до ДНСК в София с молба за тълкуване дали вече направените строежи могат да се узаконят заради новия устройствен план на общината. ДНСК разбира, че се пита именно за обектите на "Краш 2000" и праща странен отговор. В него се казва, че след като "Златна перла" е включена към инженерна инфраструктура, а от 2008 г. Царево има Общ устройствен план (ОУП), значи има възможност за

"правилно приключване" на случая

"Има съществени нови обстоятелства за правилното приключване на случая", се казва в писмото на несменяемия шеф на ДНСК инж. Иван Симидчиев, който е на този пост вече трето правителство. В писмото си той не уточнява какво означава "правилно" приключване на случая с незаконния строеж. В писмото се говори за узаконяване на строежите.

Според Симидчиев грубият строеж не може да бъде съборен, защото е направен, докато фирмата е разполага със необходимите документи. Симидчиев приема, че строежът изведнъж е станал незаконен с решението на съда. Той обаче твърди, че и това не е окончателно и настоява за узаконяването му заради "новите обстоятелства".

"Това са абсурдни аргументи. Незаконни строежи не се узаконяват. Няма такава правна възможност", казва адвокат Овчаров.

Строежите на "Краш 2000" бяха спрени и обявени за незаконни, защото за тях не са издадени необходимите Оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС), нито имат решения за преценка дали им трябва ОВОС, които се издават от РИОСВ – Бургас. Природозащитниците печелят всички 12 дела срещу фирмата.

"Краш 2000" загуби дела и при лошите съдии. Престъпните и корупционните съдии са малко. Като цяло на съдиите не им е приятно, че еколозите трупат камъни пред съда, защото някой се уредил с имоти по морето", коментира адвокат Овчаров. Той заяви, че собствениците на "Златна рибка" са близки до "Мултигруп". Тя е собственост на фирма "Минстрой", която бе част групировката. През "Министрой" бе изплатен и хонорара на Доган за консултантски дейности за европроекти.

Втори абсурд

След получаването на писмото на инж. Симидчиев, "Краш 2000" започват 10 нови дела, с което искат от ВАС възобновяване на вече окончателно решените дела за незаконността на "Златна перла". С осем от решенията категорично се отказва възобновяване. За две се допуска преразглеждане. "Делата са абсолютно еднакви до запетайката", заяви адвокат Овчаров.

В нито едно от решенията си обаче ВАС не разглежда строежите за законни.

Адвокат Свилен Овчаров призова правителството на ГЕРБ да погледне и към безобразията, които се случват в морските общини, както и към работата на "несменяемия" инж. Иван Симидчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България