ВАС намали четворно санкция за “Белла“ заради рекламна игра

Нарушение на “Белла България“ при провеждането на рекламна игра с печалби над допустимото потвърди Върховният административен съд, но намали четворно наложената на дружеството от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоба от 217 680 лв. Постановената от съда окончателна глоба за “Белла“ е 52 243 лв., съобщиха от антимонополния орган във вторник

Производството е образувано по самосезиране на КЗК по повод промоционална игра под надслов: “Стягайте багажа за LEKI пътешествия“.

Според рекламното съобщение всяка седмица от 2 ноември до 13 декември 2009 г. всеки, изпратил уникален код в скреч зона върху опаковката на шпекови колбаси LEKI, може да участва в раздаването на 4 самолетни уикенд екскурзии за двама до Париж, Лондон, Рим и Берлин. Също така в периода на играта могат да бъдат спечелени и 100 пътнически куфара “Самсонайт“.

Законът забранява действия, които с непазарни елементи влияят на решението на потребителя дали да купи дадена стока или не, като се отклонява вниманието му от търговските свойства на продукта.

КЗК счита, че поведението на “Белла България“ е нарушение на добросъвестната търговска практика и пазарните принципи, при което конкуренцията не е насочена към по-високото качество и конкурентни цени на предлаганите стоки/услуги, а цели привличане на клиенти по начини, несвързани търговските характеристики на предлаганите продукти.

Решението на ВАС е окончателно.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?