ВАС: Нападателят на Доган няма да се кандидатира за депутат

ВАС: Нападателят на Доган няма да се кандидатира за депутат

С решение от 23 април Върховният административен съд (ВАС) прие за неоснователна жалбата, подадена от Инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Октай Хасанов Енимехмедов за независим депутат на изборите на 12 май.

Жалбата е срещу решението на Централната избирателна комисия и на Районната избирателна комисия – Бургас за заличаване на регистрацията му като независим кандидат.

Съдът не е приел възраженията на Инициативния комитет, който не е съгласен с резултатите от извършената проверка на събраните подписи, с които се издига кандидатурата на Енимехмедов. Според проверката валидните подписи, събрани от комитета, не са достатъчни за редовността на регистрацията на Октай Енимехмедов, заради което той бе заличен от списъка на независимите кандидати.

Осман Енимехмедов бе обвинен от прокуратурата в опит за убийство на вече почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. На висшия форум на партията в НДК в началото на годината Енимехмедов излезе на трибуната и стреля срещу Доган с газов пистолет от непосредствена близост, но оръжието засече.

Енимехмедов бе задържан от гости и участници на конференцията и брутално малтретиран. Той бе арестуван и до момента продължава да е в ареста.

Ако бе одобрена регистрацията му, Енимехмедов щеше да бъде пуснат от ареста до официалното оповестяване на резултатите от изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013