ВАС насрочи делото "Доган" светкавично

ВАС насрочи делото "Доган" светкавично

Светкавична реакция прояви Върховния административен съд (ВАС) с насрочването на делото "Доган". Тричленен състав ще гледа процеса за конфликт на интереси във връзка с проекта "Цанков камък" още на 2 септември.

Заседанието ще е публично и ще се проведе от 10.00 часа, съобщиха от ВАС в понеделник.

Очевидно на това дело се обръща особено внимание от страна на съда, който се оглавява от Константин Пенчев – похвален от властта за реакцията му с магистратските имоти в Приморско и спряган за омбудсман след края на мандата си.

Важността на казуса личи и от факта, че по време на съдебната ваканция дела не се насрочват, а преди нея ВАС определяше дати за нови процеси за 2011 г.

Делото е образувано по доклад на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание. Парламентарният орган установи, че хонорарът не е деклариран по надлежния ред и сезира ВАС в последния работен ден на миналата седмица и на парламентарната сесия.

Като страни са призовани самата комисия, прокуратурата и лидерът на ДПС.

Ако съдът признае, че Доган е нарушил закона, лидерът на ДПС може да бъде глобен с до 3 хил. лв. или да му бъде отнет хонорарът от един милион евро, който е получил като консултант на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от България