ВАС няма да брои повторно гласовете от референдума

ВАС няма да брои повторно гласовете от референдума

Върховният административен съд (ВАС) няма да възложи повторно преброяване на гласовете от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави".

Това става ясно от определение на петчленен състав на съда, с което магистратите отхвърлят искане на адвокатите на Слави Трифонов за съдебно-математическа експертиза, която да провери наново броят на бюлетините, пуснати по време на националното допитване за изборните правила. Такава експертиза веднаж вече бе направена в предишната фаза на делото.

Основният аргумент за отказа на ВАС е, че делото се намира в последната си фаза, в която не е предвидена възможност за възлагане на експертизи.

"Освен това разпоредбата на чл. 220 АПК регламентира забрана за фактически установявания и касационната инстанция преценява прилагането на материалния закон въз основа на фактите, които са установени от първоинстанционния съд в обжалваното решение. Затова направените в тази касационна жалба доказателствени искания следва да бъдат оставени без уважение", пише в определението на съда, който ще заседава по същество по казуса на 6 април.

Тричленен състав на ВАС постанови през февруари, че резултатите от референдума не са задължителни, тъй като не е преминал необходимата бариера гласове. С това решение все пак бяха отменени обявените от ЦИК резултати от референдума, като съдът увеличи действителните гласове в него с 492. На практика това означава, че на допитването не му достигнат не 12 000 гласа, а около 11 500.

Делото беше заведено от инициативния комитет за провеждане на референдума, начело с шоумена Слави Трифонов. В жалбата си Трифонов настояваше решението на ЦИК, с което бяха обявени резултатите от референдума, да бъде отменено, като посочи серия от „нарушения“.

Целта на екипа на "Шоуто на Слави" беше да се установи, че тези нарушения са повлияли да няма достатъчно гласове за обявяването на резултатите от допитването за задължителни. Същата позиция изрази по време на разглеждането на делото и представителят на Върховната административна прокуратура.

Както е известно, самият главен прокурор Сотир Цацаров се обяви още преди началото на делото за това политиците да приемат всички предложения, направени от екипа на Трифонов, защото "за първи път е имало толкова масово участие от страна на населението на референдум и за първи път можем да говорим за истински референдум, с ясно и точно поставени въпроси, които касаят бъдещето на страната".

Впоследствие двамата дори се срещнаха, след което шоуменът заяви, че двамата са се оказали с "много близки позиции по отношение на това, което се случва в държавата и по отношение на референдума". Няколко дни по-късно Цацаров изпрати и писмо до "Шоуто на Слави", в което обяви, че независимо дали отчетената избирателна активност включва въпросните 12 хиляди гласа, депутатите трябвало да приемат резултата, защото "трите "Да" станаха задължителни".

Споделяне

Още от България