С политически аргументи

ВАС обяви за "недалновидна" забраната за строежи в Пирин и пусна лифта на "Юлен"

Снимка: Forthenature.org

Състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли с политически аргументи жалбата на природозащитниците срещу одобряването на строежа на нов четириседалков лифт в ски зоната над Банско. От Асоциацията на парковете в България атакуваха проекта с мотив, че това е ново съоръжение и заради това се изисква Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

"Защита на Националния парк и природните забележителности чрез пълна забрана на всякакви дейности, в това число и строителство на съоръжения за нуждите на парка и на посетителите, е недалновидно виждане, с оглед развитие на туризма и чрез него популяризиране на природното наследство", се казва в решението на тричленния съдебния състав с председател Николай Урумов.

Така на практика съдът показва, че е имал предварително формирано мнение по темата, защото въпросът за "далновидността" на строежите в национален парк няма как да е предмет по жалба, с която се иска спиране на конкретен лифт заради липса на ОВОС.

Мотивите на съда по същество също граничат със скандала. В решението си ВАС признава, че инвестиционният план на "Юлен" излиза извън концесионираната територия, която фирмата има право да ползва, но въпреки това допуска строителството на новия лифт. Мотивът е, че община Банско е приела свой териториално-устройствен план на ски зоната, който припокрива концесионираната територия на "Юлен", но и излиза извън нея заради по-голямата си площ. Новият лифт влиза точно в тази по-широка зона, за която няма издаден ОВОС за строителство.

По-нататък съдиите твърдят, че новият четириседалков лифт ще бъде построен на мястото на стари влекове и ще заема по-малка площ. Магистратите влизат в ролята на вещи лица с обяснението си, че така няма да се увреди по никакъв начин природата. Няколко реда по-долу обаче се признава, че ще бъдат изсечени 13 клека и 49 дървета от вида бяла и черна мура и то "само за строителството на долната станция на лифта".

ВАС обяснява още, че забраната за строеж на спортни съоръжения в Пирин не важи за лифтовете, защото те са съоръжения за "обслужване" на туристи.

"С това всъщност се дава зелен светофар за всички проекти за ски лифтове и ски писти в националните паркове, което е в пълно противоречие с философията за управлението на националните паркове. С това си решение съдът не само легитимира нарушенията на концесионера, но и обрича Национален парк "Пирин", се посочва в изявлението на "За да остане природа в България"

Разрешителното за строежа на новия лифт в местността Платото в Национален парк "Пирин" бе дадено от екоминистерството през 2010 г. и на практика доведе до разширяване на ски зоната в Банско над определената площ, дадена на концесия на "Юлен", съобщиха природозащитниците.

Според тях решението на ВАС легитимира разширяването на ски зоната извън концесията с повече от 65 процента, за което Министерството на околната среда и водите (МОСВ) щеше да търси начин да уреди и да си прибира допълнителни концесионни такси.

От организацията посочват още, че съдът оправдава незаконния строеж на новия лифт, довел до неправомерното изсичане на вековна гора от бяла мура и клек в националния парк.

Според природозащитниците на следващ ход е убеждаването на обществото, че концесионният договор за ски зоната е "сбъркан" и че концесионното право за строеж на "Юлен" не е заключено в границите от 99 ха, както е по договор, а обхваща цялата общинска ски зона с площ над 1500 ха. Подобно схващане е залегнало и в съдебното решение.

Според неправителствените организации съдът предрешава и спора между природозащитниците и МОСВ за това как се е достигнало и кой е виновен за неправомерното унищожение на над 65 ха вековни гори в планината в нарушение на концесионния договор.

Екокоалицията настоя още веднъж МОСВ да обяви пред обществото резултатите от дългогодишния анализ на причините, довели до превишаване на концесионната площ на ски зона Банско в парк "Пирин". Настоява се за популяризиране на целите на управление на националните паркове, с което да се избегне възможността държавните институции, подобно на случая с дюните в Несебър, да прилагат манипулации и юридически еквилибристики, за да прикриват разграбването и унищожението на българската природа.

Кой е съдия Николай Урумов?

Председателстващият състава на ВАС Николай Урумов доби скандална известност през последните години покрай казуса с раздадените парцели за "крайно нуждаещи се" висши магистрати. Урумов и колегите му от същото съдилище Панайот Генков и Андрей Икономов бяха наказани от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради уронване престижа на съдебната власт.

През май м.г. обаче очаквано един и същ състав на ВАС окончателно отмени санкциите на Урумов, Генков и Икономов с общо взето единствения мотив, че съдебният съвет не е посочил точно с кои свои действия тримата върховни съдии са нарушили Етичния кодекс на магистратите.

Седмица преди това решение ВАС отмени и наказанието на дъщерята на Урумов – Деница Урумова (също получила парцел като "крайно нуждаеща се" – бел.ред.), аргументирайки се, че когато е била облагодетелствана с терен в Приморско, все още не е била магистрат и е нямало как да наруши етичните правила.

Освен застрояването на резервата "Камчийски пясъци" Икономов участва в съставите на ВАС, допуснали строителство в Национален парк "Пирин" със ски зона Банско през 2002 г., опита за закриване на Природен парк "Странджа" през 2006 г., както и отменили забраната за строителство на Витоша.

Споделяне

Още по темата

Още от България