ВАС окончателно определи строителството в Иракли за незаконно

Проектът на “Суис пропърти” трябва да се премахне, а районът да се възстанови

ВАС окончателно определи строителството в Иракли за незаконно

Върховният административен съд (ВАС) определи за незаконно строителството на ваканционен комплекс “Ривърсайд вилидж” в Иракли. С решение от 6 юли ВАС потвърждава акт на Бургаския административен съд от септември миналата година, с което издаденото на “Суис пропърти” разрешение за строеж в защитената местност е обявено за незаконно.

 

Решението на ВАС не подлежи на обжалване, което означава, че строежът трябва да бъде премахнат, а районът – рекултивиран. В мотивите на ВАС се посочва, че Бургаският административен съд “е дал обоснован и задълбочен отговор на спорните въпроси”, а именно, че не е отчетен кумулативният ефект върху природата от реализацията на целия проект, раздробен от инвеститора на няколко по-малки проекта.

 

Обичайна практика, както и в случая със строежа на Иракли, е да се издават екологични оценки не за целия проект – ваканционно селище, ами за всяка сграда по отделно. Така излиза, че постройката няма негативен ефект върху околната среда, но в комбинация с всички сгради в един комплекс влиянието може да е пагубно.

 

След като бургаската РИОСВ даде положителна екологична оценка на инвестиционното предложение на “Суис пропърти” - “Сграда с апартаменти и басейн – първи етап от ваканционно селище” в землището на с. Емона, инвеститорът бетонира коритото на река Вая уж да се предпази районът от наводнения. Реално причината бе проектът “Ривърсайд вилидж” да се предпази от заливания.

 

Случаят стана повод за сериозно обществено недоволство и редица протести, организирани от природозащитни организации. Министерството на околната среда и водите в крайна сметка наложи забрана на строителство в защитената местност, а проектът остава замразен вече трета година.

 

Заради строителството в защитена зона Иракли Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България.

Споделяне

Още по темата

Още от България