Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВАС окончателно приключи делото за лиценза на КТБ

На ход е градският съд, който отново да даде ход на производството по несъстоятелност

5 коментара
ВАС окончателно приключи делото за лиценза на КТБ

Върховният административен съд (ВАС) очаквано потвърди отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) на втора инстанция, с което на практика изпълни волята на управляващите в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, който прогнозира този резултат още през декември м.г.

Така, Софийският градски съд (СГС) вече има зелена светлина отново да даде ход на делото по несъстоятелност на банката, след което да се пристъпи към обявяване на фалит и назначаване на постоянен синдик, който да осребри активите на КТБ. Сценарий, който премиерът Бойко Борисов многократно "рисува" през последните седмици.

В същото време се очаква мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, обвиняем за източването на 206 млн. лв. и очакващ решението на сръбския съд по искането на България за екстрадицията му, да заведе иск "за милиарди" пред Европейския съд по правата на човека заради предполагаем отказ от правосъдие. Намерение, заявено от адвокатът му Менко Менков преди два дни.

Петчленният състав на ВАС, председателстван лично от ръководителя на съда Георги Колев, отхвърли абсолютно всички искания на акционерите и потвърди изцяло тезата, развита от магистратите от първата инстанция. Аргументите, с които съдиите Георги Колев, Росен Василев, Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева окончателно оставиха без разглеждане жалбите на основните акционери срещу решението на БНБ от 6 ноември м.г. са идентични с тези от първото определение на съда по казуса.

"Акционерите по настоящето дело не са адресати на оспорвания административен акт и не са страна в административното материално правоотношение, което се развива между БНБ като специализиран държавен орган и поднадзорното лице "КТБ" АД, което е носител на лиценза, отнет с процесния административен акт", приема петчленният състав на съда.

В определението се посочва още, че "между БНБ и акционерите на банката няма отношения на власт и подчинение, нито в резултат на оспорения административен акт в тяхната правна сфера настъпват правни последици".

"Всякакво въздействие върху правната сфера на акционерите представлява косвено такова. Противното би довело до неудържимия извод, че кръгът на легитимираните лица следва да се разшири необосновано до всяко лице, което има правоотношения с КТБ от имуществен характер – не само акционери, но и вложители, контрагенти, служители на трудово правоотношение. В този смисъл правилен и логически обоснован е изводът на първоинстанционния съд, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес, тъй като са засегнати косвено от приетия от надзорния орган акт", пише в окончателното определение на ВАС по казуса.

Според логиката на магистратите, развита в мотивите им, един административен акт подлежи на обжалване, когато следва правните последици от него да настъпват пряко, без да е "необходимо допълнително опосредяващо действие".

"Правните последици за акционерите в банковата институция обаче, в конкретният казус, не настъпват пряко по силата на решението на регулаторният орган, тъй като тяхната правосубектност е незасегната. Незасегната е и възможността им да извършват дейността за която са учредени. Върху тях няма наложени ограничения, нито вменени задължения. Доколкото обвързаността им с банката би дала отражение върху тази дейност, респективно патримониума им, то това отражение е следствие, производно е и произтича именно като отражение на наложените спрямо банката рестрикции", аргументира се Върховният административен съд.

Според петимата съдии засягането на правата на акционерите е неопределено, като размер и последици и зависи от редица хипотетични фактори, като "измененията на пазара в резултат на решението на националният рагулатор, евентуалното развитие на производството по несъстоятелност в хипотезата на чл. 37 ал. 2 от Закона за кредитните институции, установената ликвидност на банката, включително и от действията на акционерите в производството по Закона за банковата несъстоятелност в съответствие с правото им по чл. 11 ал. 4 от Закона за банковата несъстоятелност, в резултат от които свои действия акционерите също могат да влияят в правното си положение".

"В конкретният случай правните последици за акционерите настъпват в правната им сфера пречупени през начина, по който са и ще се отразят върху самата банкова институция. В този смисъл настъпването им е с рефлекторен характер и е отражение, производно от въздействието което Решение № 138 от 6.11.2014 г. на УС на БНБ има върху "Корпоративна търговска банка" АД. Това не позволява същите да бъдат квалифицирани като пряко засегнати от последиците на акта субекти", заключва ВАС.

Отнемането на лиценза на КТБ бе атакувано от мажоритарния акционер "Бромак" ООД, собственост на Цветан Василев, от "Бългериан акуизишън къмпани", както и от двамата миноритарни акционери Орлин Русев и Вера Ахундова.

Към жалбите им срещу решението на БНБ те бяха приложили и искане за отправяне на редица преюдициални запитвания до Съда в Люксембург за тълкуване казуса от гледна точка на правото на ефективна съдебна защита по чл.47 от Хартата за основните права в Европейския съюз. Адвокатът на "Бромак" Менко Менков поиска и спиране на делото до произнасяне на европейските магистрати.

"Преюдициалното запитване, противно на вложеният в съдържанието му смисъл от жалбоподателите, не представлява средство за пререшаване на конкретен спор, нито за ангажиране намесата на Съда в Люксембург със спора по същество, а представлява инструмент за сътрудничество между СЕС и националните юрисдикции, благодарение на който първия предоставя на вторите елементите за тълкуване на правото на ЕС които са им необходими за разрешаване на спора с който са сезирани", приема обаче ВАС, отхвърляйки и тези искания на акционерите.

Според върховните съдии "не е налице основание за спиране на производството и отправяне на искане за постановяване на преюдициално заключение от Съда на ЕС, тъй като тълкуването на релевантните за спора правни норми, вече е част от юриспруденцията на съюзната юрисдикция".

"Не е налице неоснователно съмнение за приложимостта им към спора с който настоящата инстанция е сезирана. Както подчертава Съдът на ЕС – ако нормата вече е била тълкувана или тълкуването и е очевидно,националните юрисдикции могат сами да вземат решение за правилното тълкуване на и прилагане правото на съюза към установената фактическа обстановка", допълва ВАС в мотивите си.

Петчленният съдебен състав отхвърля и повторно искане за отвод ма председателя му Георги Колев, направено от адвокат Менков на 1 април. Магистратите вече отхвърлиха в началото на седмицата искане за отвод на целия състав, наред с още няколко други искания.

Новото настояване на Менков съдия Колев да се оттегли от разглеждането на казуса е базирано на обстоятелството, че в качеството си на ръководител на ВАС магистратът вече 20 дни не удовлетворява искане на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова за тълкувателно решение по въпроса – какъв е кръгът на лицата, които имат право да обжалват решение на БНБ за отнемане на лиценз за банкова дейност.

"Съобразно разпоредбата на чл.128, ал. 3 от Закона за съдебната власт делото във връзка с направеното искане от Председателя на Висшия адвокатски съвет по поставен въпрос следва да бъде насрочено в двумесечен срок от постъпване на искането. В случая искането е постъпило на 10.03.2015 г. и към настоящия момент визираният срок не е изтекъл. Твърдяното от жалбоподателят обстоятелство не попада в хипотезата на чл. 22, ал. 1, т. 6 от ГПК и не може да служи като основание за отвод", приема обаче съдът.

В средата на януари тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбите на основните акционери в банката с два на един гласа. Това определение на съда изненадващо бе публикувано близо месец преди заседанието по същество, което първоначално бе насрочено за 9 февруари. Съдът обаче бе разкритикуван от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за това отлагане във времето.

Самият Горанов обяви, че има уверението на ВАС, че делото ще приключи по-бързо от предвиденото. Освен това публично заяви, че акционерите нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза на КТБ, както впоследствие прие и ВАС. Не стана ясно как е получил това уверение и дали е имало натиск върху съдиите за по-експресно решение в полза на БНБ.

Третият член от състава на ВАС, отхвърлил жалбите – съдия Соня Янкулова, обаче излезе с обстойно обосновано особено мнение. В него тя посочваше, че с определението си ВАС "ампутира" правата на акционерите в КТБ и прекрачва установената практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. strobo
  #5
 2. strobo
  #4

  Е така е, мотаха се бая време но накрая се задействаха, все пак сме в Ориента.....

 3. Kalina Georgieva
  #3

  Беше крайно време да се вземе това решение и да запонат да се "разчиства" около КТБ. Сега очаквам да науча имената на виновниците, както и това, че ще отговарят пред съда за деянията си.

 4. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #2
 5. Мони_deactivated_1480055728
  #1

  Дали #КОЙ не се разбърза да върне делото по несъстоятелността на КТБ, което бе спряно от Софийския градски съд , след което съдът ще назначи синдици и временните ще трябва да си ходят!?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.