Тихомълком, както и на първа инстанция

ВАС окончателно приключи скандала "Приморско" без наказания

Панайот Генков и Андрей Икономов преди изслушването си във ВСС преди две години. Снимка: БГНЕС

Скандалът около раздадените парцели в Приморско за "крайно нуждаещи се" висши магистрати окончателно приключи без наказани, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е потвърдил преди няколко дни отмяната на наказанията, наложени на съдиите Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков.

 

Подобно на решението на първа инстанция, взето тихомълком около почивните дни за националния празник трети март, ВАС окончателно се произнесе по казуса ден преди 4-дневната ваканция за 24 май, отново без да съобщи за това.

 

Отмяната на наказанията на тримата магистрати, наложени от Висшия съдебен съвет (ВСС), отново бе постановена само от един съдебен състав в един и същи ден – 23 май, въпреки че става въпрос за три отделни производства. Негови членове са Таня Радкова, Джузепе Роджери, Еманоил Митев, Любомира Мотова и Георги Чолаков.

 

Както и на първа инстанция, ВАС приема като основен и на практика единствен аргумент да обяви санкциите, наложени от ВСС, за незаконосъобразни фактът, че кадровиците в магистратурата не са посочили ясно с кои свои действия Урумов, Икономов и Генков са уронили престижа на съдебната власт.

 

Седмица по-рано друг петчленен състав на ВАС окончателно е отменил и наказанието на съдия Деница Урумова, дъщеря на Николай Урумов. На първа инстанция тя бе оправдана, защото е получила парцел, но все още не е била магистрат и е нямало как да наруши Етичния кодекс на магистратите.

 

"Съблюдаването на обществените ценности и морално–етични норми на поведение е дълг на всеки гражданин. Отклонението от тези норми е основание за негативна морална оценка в
общочовешки план. Налагането на дисциплинарна санкция обаче не може да се основава на такава оценка, а изисква конкретни нарушения на установени правила на поведение и то допуснати в служебното качество на лицето, т. е. като магистрат", се казва в решението по казуса ѝ на втора инстанция.


В началото на година ВАС възстанови и Веселин Пенгезов на поста председател на Софийския апелативен съд. Делата се гледаха при закрити врата по молба на замесените.

Преди скандала Урумов, Икономов и Генков бяха шефове на ключови отделения във ВАС, но бяха отстранени от позициите им от бившия шеф на съда и настоящ омбудсман Константин Пенчев. ВСС ги наказа с "намаляване на заплатата с 25% за две години" за уронване престижа на съдебната власт и нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

След последните решения на ВАС окончателно се слага край на т. нар. скандал "Приморско" без нито един наказан магистрат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?