ВАС остави храм-паметника "Св. Александър Невски" в собственост на църквата

ВАС остави храм-паметника "Св. Александър Невски" в собственост на църквата

Тричленен състав та Върховния административен съд /ВАС/ реши, че храм-паметникът "Св. Александър Невски" остава собственост на Българската православна църква /БПЦ/.

Съдът прецени жалбите на Страхил Керелов и Веселин Станков като неоснователни. Според съда решението на МС да даде храма на БПЦ регулира отношения, в които двамата не участват.

Решението на ВАС да прекрати делото не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав.

Храмът бе даден на Българската православна църква (БПЦ) през 2014 г. от служебното правителство на Георги Близнашки, но собствеността върху него се оспорва от културно-историческо дружество "Будител", според което храмът е културна институция и връщането му на БПЦ би нарушило обществения интерес. Освен това жалбоподателите смятат, че решението е взето в нарушение на административните процедури и на решението на Велико Народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна.

Решението на съда идва в доста кратък срок – само около 2 седмици след разглеждането на делото. Н 7 декември сутринта, преди съдебното заседание, камбаните на храмовете в София биха тревожно. Пред сградата на ВАС беше отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призова клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ като собственост на църквата.

”Тук сме, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече", каза патриарх Неофит, който лично дойде във ВАС.

"Св. Александър Невски“ е завършен и осветен през 1924 г. След промените в края на 40-те години на миналия век, с новата републиканска конституция и отделянето на църквата от държавата, както и заради отчуждаването на имоти, документацията за храма не е съхранена.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?