ВАС отказа обявяване на общинските заплати в Разград

Програмата “Достъп до информация” изразява безпокойството си от решение на Върховния административен съд (ВАС), с което е отказано да се обяви какви са заплатите на няколко общински съветници в Разград.  Произнасянето е от края на миналата година.

Освен това ВАС е постановил “Центърът на неправителствените организации – Разград”, който е искал достъп до тази информация, да плати разходите по делото в размер на 3000 лева. Това се казва в писмо на Програмата “Достъп до информация”(ПДИ), разпространено в сряда.

ПДИ изразява безпокойството си от “икономическия натиск”, който чиновниците упражняват върху гражданите, които искат достъп до обществена информация.

Желанието на лица, заемащи публични длъжности, да останат безотчетни пред обществото и да скрият получаваните от тях публични средства е скандално и неприсъщо на демокрацията в една европейска страна, се казва в писмото.

Аргументът на ВАС за отказ на информацията е, че възнагражденията на общинските съветници са лични, а не публични данни.

Съдът е постановил неправителствената организация да плати и разходите по делото. Техният размер от 3000 лв. е предявен от адвоката на общината Стоян Ненчев, който е един от градските съветници.

Александър Кашъмов, юрист от ПДИ, коментира пред Mediapool, че това е една недопустима практика, противоречаща на всички международни стандарти, според които доходите от държавния и общинските бюджети са публична информация.

Според него у нас все още не е ясна разликата между публична информация и лични данни. Много публични личност използват защитата на личните данни, за да скрият от обществото информация, която не искат да се обявява, обясни той. По думите му ако Комисията за защита на личните данни бе по-активна, това нямаше да се случва.

От ПДИ призовават общинските съветници в Разград да се откажат от “срамната претенция да получат пари от една гражданска организация, защитаваща общественото право на достъп до информация”.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?