ВАС отложи делото на Кокинов срещу уволнението му

ВАС отложи делото на Кокинов срещу уволнението му

Върховният административен съд (ВАС) отложи в понеделник делото, заведено от бившия градски прокурор Николай Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да го уволни от системата.

Причина за отлагането на казуса бе искането на магистратите ВСС да им предостави дисциплинарно дело номер 6, с което на Кокинов му бе наложено наказание – "забележка", както и протокол от решението по делото, които не са приобщени като информация до този момент.

"Нашата теза, която сме застъпили и аргументирали е, че подобни годни доказателства, които следва да бъдат кредитирани, липсват и така решението на ВСС следва да бъде отменено", коментира адвокатът на Кокинов – Петя Милкова. Бившият градски прокурор не дойде на заседанието на ВАС, тъй като присъствието му не е задължително.

Кокинов бе градски прокурор до април т.г., когато към медиите контролирано изтекоха аудиозаписи от незаконно подслушване на разговора му с бившия премиер Бойко Борисов и разследвания за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Срещата между тримата се бе провела няколко дни по-рано в къщата на лидера на ГЕРБ в Банкя.

Темите, които тримата засегнаха в разговора си, са много, но една от най-скандалните бе как да се повлияе върху разследването за корупция срещу Мирослав Найденов, както и кои ще са свидетели по делото.

Градският прокурор информира събеседниците си за отворени разследвания, а бившият премиер получи от него нерегламентирано детайлна информация от прокуратурата какво е открила проверката за незаконното подслушване в МВР от времето на Цветан Цветанов.

Особено запомняща се беше и репликата на Кокинов към Борисов по повод действията на главния прокурор Сотир Цацаров начело на прокуратурата: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Другата символна реплика на Кокинов бе: "Гърча се като червей", с която той описваше положението си в държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?