ВАС отложи делото срещу "предубеденото" уволнение на Мирослава Тодорова

ВАС отложи делото срещу "предубеденото" уволнение на Мирослава Тодорова

Върховният административен съд (ВАС) отложи за 8 ноември делото за уволнението на съдия Мирослава Тодорова от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова бе отстранена от магистратския си пост в Софийския градски съд през юли заради забавено написване на мотивите по 3 дела.

В четвъртък защитникът на съдия Тодорова адвокат Ина Лулчева внесе във ВАС допълнителни доказателства по делото, които целят да докажат, че ВСС е уволнил съдията не заради допуснати пропуски в работата му, а защото си позволява да критикува управителния орган на системата. Поради това съдът даде допълнително време на другите страни в процеса да се запознаят с новите материали.

Според жалбата на Мирослава Тодорова при взимането на това решение ВСС не е отговарял на изискванията за обективност и безпристрастност.

В нея се цитира интервю на председателя на дисциплинарния състав Божидар Сукнаров, което е публикувано в деня на вземането на решението.  От интервюто става ясно, че той дори не е запознат с доказателствата по делото и дори с подписаното от него решение, твърди Мирослава Тодорова.

В жалбата се цитират и изказванията на Сукнаров пред журналисти след уволнението на Тодорова, с които той разпространява неверни факти от дисциплинарния процес. Един от тях е, че Тодорова е имала кабинет в градския съд през 2006 година, въпреки че тя е нямала такъв.

След заседанието на ВАС адвокат Ина Лулчева припомни, че през 2007 година прокуратурата е прекратила по давност 400 000 дела, а ВСС не е наказал нито един прокурор за това. Въпреки това съветът е взел решение да уволни съдия Мирослава Тодорова за забавено едно дело, чиято давност е изтекла.

В жалбата на съдия Тодорова се казва още, че в подкрепа на нейното уволнение са гласували общо 19 членове на ВСС. В същото време още преди гласуването осем от тях са били предварително убедени, че тя е виновна. Пет души от 19-те внесоха предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Тодорова, а другите трима от дисциплинарния състав срещу нея се произнасят, че тя трябва да бъде изгонена от системата.

"Пристрастността на решаващия орган проличава и от проведеното на 16 юли заседание на ВСС, на което макар формално да се заявява, че ще се обсъжда дисциплинарната практика на ВСС, единствената тема е дисциплинарното производство срещу съдия Тодорова, като се оповестяват факти от делото в нарушение на забраната за това", се казва в жалбата до ВАС.

Друг аргумент, с който съдия Тодорова иска отмяна на решението на ВСС за уволнението ѝ, е, че не е била изслушана, преди да се вземе решение. През тази година ВАС вече отмени няколко решения на ВСС за налагане на наказания, защото магистратите не са били изслушани от решаващия орган.

Споделяне

Още по темата

Още от България