ВАС отмени назначението на служебния ректор в Стопанската академия в Свищов

ВАС отмени назначението на служебния ректор в Стопанската академия в Свищов

В първия работен ден на новата година Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на министъра на образованието и науката Тодор Танев, с която в началото на юни 2015 г. за служебен ректор на Стопанската академия в Свищов бе назначен проф. Иван Върбанов за временно изпълняващ длъжността до избор на нов ректор, което обаче още не се е случило.

Решението в полза на обжалвалата заповедта проф. Теодора Димитрова, която бе избрана за ръководител на висшето заведение на общо събрание на академията през май миналата година ,може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Според тричленката заповедта на Танев за служебния ректор не е законосъобразна, защото министърът може да назначава временен ръководител на висше учебно заведение само ако са били прекратени правомощията на предишния ректор или все още общото събрание не е успяло да избере нов. Тези две условия обаче не са налице, тъй като Теодора Димитрова е била легитимно избрана за ректор на мястото на предишния ректор Величко Адамов.

ВАС постановява, че само съдът е този, който може да реши дали изборът на проф. Димитрова и законен, а още Административният съд във Велико Търново не се е произнесъл по жалбите на проф. Иван Върбанов, проф. Георги Иванов, доц. Тодор Кръстевич и доц. Иван Марчевски. На фона на съдебните спорове обаче министър Тодор Танев назначи Върбанов за служебен ректор, което доведе до барикади на преподаватели в академията и поредица от скандали.

Шестмесечният мандат на Върбанов обаче изтече през декември 2015 г. и в момента Стопанската академия в Свищов се управлява от втори служебен ректор. Това е проф. д-р Марияна Божинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България