ВАС отмени отказа на градския прокурор да огласи разследваните от Пеевски дела

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени в сряда отказа на градския прокурор Христо Динев да предостави на вестник "Капитал" информация за водените от депутата от ДПС Делян Пеевски дела във времето, в което е бил следовател.

Искането на изданието бе подадено по Закона за достъп до обществена информация в края на 2013 г., но Динев го отхвърли, заявявайки, че исканите данни не се покриват от този закон, както и че Пеевски изрично е отказал те да бъдат предоставяни.

Основният мотив на съдиите Донка Чакърова, Еманоил Митоев и Илиана Славовска да отменят решението на градския прокурор пък е, че Законът за съдебната власт (ЗСВ) предвижда право на гражданите на информация за работата на съдебната власт и съответно задължение на съдебната власт да осигуряват откритост, достъпност и прозрачност на действията си, съобщава "Капитал".

За да защити интересите на Пеевски, прокуратурата ангажира в съдебното заседание представителя на Върховната административна прокуратура Нели Христозова и зам.-градския прокурор Зорница Таскова. Двете прокурорки пледираха в защита правата на депутата от ДПС данните за наблюдаваните от него дела да не бъдат разкривани.

Пеевски има над 8 години стаж като следовател, въпреки че реално е бил на работа около половин година - в периодите, когато не е депутат. Това е възможно заради текст в Закона за съдебната власт, според който, когато магистрати са били народни представители, министри или зам.-министри, това време се приравнява на стаж в съдебната система. Фактът, че Пеевски е бил следовател, беше изтъкнат и от експремиера Пламен Орешарски при номинацията на депутата от ДПС за председател на ДАНС през юни 2013 г.

Информацията за решените преписки от прокурори и следователи е публична и се качва на страницата на Висшия съдебен съвет, като се публикуват атестационните формуляри. Според закона депутатът от ДПС е трябвало да бъде атестиран до този момент два пъти, но за него подобна информация не е публикувана.

Градският прокурор Христо Динев е смятан за близък до ДПС заради факта, че съпругата му е бивш съветник на Четин Казак. Той отхвърли идентично искане за броя дела, решени от Пеевски, отправено по ЗДОИ и от "Дневник". Този отказ също е атакуван пред ВАС, но производството все още е висящо и досега бе отлагано на няколко пъти заради неявяването на Пеевски, който бе конституиран като страна по казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес