ВАС отмени решението на СЕМ да заличи оператора на телевизия "Ден"

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразно решението на Съвета за електронни медии (СЕМ), с което е заличена регистрацията на тв оператор "Юнион телевижън" АД. Дружеството бе санкционирано заради предаване на телевизия "Ден", срещу което скочиха от ДПС миналата есен около местните избори. В предаването "От телефон до микрофон" на програма "Ден" с водещ Ник Щайн бяха излъчени критични коментари за ДПС, които според шефа на СЕМ Райчо Райков и активисти на движението били етнически нетолерантни.

Според съда, решението на СЕМ е незаконосъобразно. Посочва се, че от докладна записка до СЕМ е видно, че трима експерти в отдел "Тв мониторинг" към съвета са констатирали допуснати нарушения на принципите на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) за осъществяване на дейността на радио- и тв оператори по време на предаването "От телефон до микрофон" на програма "Ден" с водещ Ник Щайн, излъчено на 13, 20 и 22 октомври 2003 г. Констатирано е нарушение на задължението на телевизията да не допуска създаването на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост.

В обжалваното решение на СЕМ посочените нарушения, освен общо като системни, са квалифицирани и като "груби". Според съдебния състав, за да е налице установено по безспорен начин административно нарушение по смисъла на ЗРТ, е необходимо да бъде изпълнено изискването на чл. 127 от закона - констатиране на нарушението от длъжностните лица на СЕМ и влязло в сила наказателно постановление, издадено от неговия председател. По делото липсват доказателства за съществуването на такива наказателни постановления.

Тричленният състав на ВАС приема, че в случая не е осъществена процедура по установяване на извършени от телевизията предишни нарушения и тяхното санкциониране, поради което решението на СЕМ се явява постановено в нарушение на административно-процесуалните правила и следва да се отмени.

Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването на страните. Самият шеф на СЕМ Райчо Райков обаче е препоръчал на колегите си да не обжалват.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?