ВАС отмени втора заповед от 2000 г. за изгонването на Чорни

Върховният административен съд (ВАС) отмени втората заповед на МВР от август 2000 година за отнемане правото на израелския бизнесмен Майкъл Чорни да пребивава в България. Все още е в сила обаче третата заповед, издадана през есента на 2003 година от директора на контраразузнаването ген. Иван Чобанов.

Първата заповед на бившия директор на НСС ген. Атанас Атанасов бе отменена от Софийски градски съд (СГС) и след протест на прокуратурата решението за нищожността ѝ бе потвърдено от ВАС през октомври м.г. С отменената тогава заповед бе разпореден "отказ за влизане в страната" за Чорни.

ВАС обяви заповедта за нищожна, защото разпоредбата на чл. 47, ал. 1 (отм.) от Закона за чужденците в Република България въвежда забрана за обжалване на заповедите, с които са наложени принудителни административни мерки, непосредствено свързани със сигурността на страната, а това е в "очевидно противоречие с чл. 13 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи".

Освен това, че към датата на издаване на обжалваната заповед, Законът за чужденците в Република България не е предвиждал принудителна административна мярка от вида на наложената - "отказ за влизане".
Днес ВАС обяви за нищожна и другата заповед за налагане на принудителна административна мярка "Отнемане право на пребиваване в Република България" на Чорни.

Тричленният състав прие, че жалбата срещу заповедта е допустима, защото тя е издадена при липса на компетентност за подписалото я лице, както и на доказателства за това, че дейността му застрашава националната сигурност на страната.

След отмяната на първата заповед МВР издаде нова през есента на минлата година. Тогава вътрешният министър Георги Петканов обяви, че МВР разполага с информация за това, че Чорни продължава да представлява заплаха за националната сигурност като се опитва да участва в приватизацията след 2000 година.

Фирми, свързани с Чорни, бяха сред кандидатите за тютюневия холдинг "Булгартабак".

Адвокатът на Чорни - Тодор Батков обжалва и третата заповед. По нея Софийски градски съд все още не се е произнесъл.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?