ВАС отмени завишените критерии на МЗ за разликата между аборт и раждане

ВАС отмени завишените критерии на МЗ за разликата между аборт и раждане

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който родените преди 26-та гестационна седмица или под 800 грама бебета се водят "аборт".

Със залагането на това изискване бяха завишени критериите за жизнеспособност на плода, която се явява разликата между аборт и раждане. Ако плодът, макар и жив, не покрива едно от тези условия, то тогава се поставя изискването да преживее поне три денонощия, за да се счита за роден жи.

Преди критериите предвиждаха плодът да тежи поне 600 грама и гестационна възраст от поне 22 гестационни седмици, за да се смята за живо роден.

Текстът беше обжалван от фондацията "Макове за Мери", известна с дългогодишната си битка за правата на родителите с мъртвородени бебета .

Съдът посочва се, че “ липсва необходимата конкретика, какво е наложило завишаването на стандартите за “потенциална жизнеспособност“ на плода в сравнение с отменената наредба“.

“Изменението в тези норми чрез завишаването им - тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 г.с. на 26 г.с. не следва да бъде предприемано без съответното мотивиране“, се казва в съдебното решение.

Министерството на здравеопазването може да обжалва решението на съда в двуседмичен срок.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?