ВАС парира пореден опит на СДС – Юруков да препъне Синята коалиция

Върховният административен съд (ВАС) прекрати в сряда делото, образувано същия ден по жалба на изключения от СДС Николай Гацев срещу решението на ЦИКЕП за регистриране на Синята коалиция. Така бе париран поредният опит на старото ръководство на СДС да препъне участието на Синята коалиция в евроизборите.

За последните 24 часа СДС - Юруков отбеляза забележителна активност. Във вторник вечерта изключеният от партията бивш главен секретар на СДС Пламен Радонов се опита за втори път да регистрира СДС за самостоятелно участие в евровота, малко след като ВАС отмени такова решение на ЦИКЕП. Заявлението е внесено в 21 ч. - два часа, след като е изтекъл официалният срок за подаване на документи за изборна регистрация.

На сутринта Николай Гацев – основно действащо лице в битката на СДС – Юруков срещу Мартин Димитров - заведе дело срещу регистрацията на Синята коалиция за европейските избори. В жалбата си той посочва, че от "формална гледна точка" внесената в ЦИКЕП подписката на коалицията "е изрядна", но била събрана незаконно, защото в бланките не били вписани имената на партиите, образуващи коалицията. За тези си твърдения Гацев се позовава на публикации в някои медии.

Той поиска ВАС да назначи експертиза за установяване на дописването или допечатването на текст в заглавната част на бланките на подписката, както и разпит свидетели. Новото дело, образувано ден след като ВАС светкавично разгледа жалба на Синята коалиция и отмени изборната регистрация на СДС – Юруков, бе разпределено на съдия Цветана Сурлекова.

ВАС прекрати делото с мотива, че Гацев няма правен интерес да оспорва изборната регистрация на Синята коалиция. Той нито твърди, нито доказва негови права да са засегнати лично, пряко и непосредствено от извършената регистрация, добавят от съда.

Гацев вече успя да спечели едно дело за отпадането на две разпоредби от устава на СДС, което даде повод на Софийския градски съд (СГС) да не признае Мартин Димитров за легитимен председател на СДС. Това решение бе отменено от ВКС и върнато на СГС за доразглеждане, но без да съобщи публично мотиви, преди ден съдът замрази делото.

Решенията на СГС, ръководен от смятания за близък до ДПС магистрат Светлин Михайлов, може да блокират възможността СДС да има легитимно ръководство до парламентарните избори.

В сряда ЦИК окончателно отказа регистрация на СДС-Юруков. Пред Mediapool говорителят на комисия Ралица Негенцова обяви, че "при всички положения СДС няма да бъдат регистрирани" за европейските избори. Това означава, че партията ще участва легитимно в този вот само като част от Синята коалиция, макар че не фигурира формално в документите, тъй като Мартин Димитров не е признат от съда за лидер.

Негенцова поясни, че на този етап спор в ЦИКЕП има само за формалното основание СДС- Юруков да не бъде регистрирано. Вариантите са два – комисията да откаже изобщо да разгледа документите, защото са внесени след крайния срок, или да ги разгледа и откаже регистрация.

"В 20.45 ч. във вторник Пламен Радонов внесе ново заявление, което препраща към старите документи без да се представят нищо ново", каза още Негенцова.

Очакванията са хората на Юруков да предприемат действия и срещу отказа на ЦИКЕП да разгледа втората им молба за регистрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България