ВАС потвърди четвърт милион глоба за реклама с Григор Димитров и Цвети Пиронкова

Лицата на Григор Димитров и Цветана Пиронкова са били използвани неправомерно. Сн. Sportаl.bg

Върховният административен съд е потвърдил наложената през 2014 г. на производителя на бисквитите "Белвита" почти половин милион лева глоба за използване на снимки на известните български тенисисти Григор Димитров и Цветана Пиронкова без тяхното знание в своеобразна фейсбук реклама.

Според окончателното решение на съда "Монделийз България Холдинг" трябва да плати определената ѝ санкция от 236 431 лв. за заблуждаваща реклама.

Наказанието е за това, че през 2014 г. във фейсбук страницата си "Монделийз България Холдинг" АД е публикувало снимки на Григор Димитров и Цветана Пиронкова, върху които е поставено логото "belVita Добро утро!", изобразяващо неговата търговска марка бисквити.

Двамата тенисисти не са били ангажирани като рекламни лица, не са давали съгласието си да бъдат използвани по този начин техните снимки и не са били уведомявани за това. Слагайки обаче логото си върху фотографиите, компанията създава у потребители впечатление, че Димитров и Пиронкова промотират, препоръчват и харесват продукта.

ВАС приема мотивите на антимонополния орган и потвърждава, че поставянето на търговската марка на бисквитите върху снимките на спортистите превръща последните в рекламни материали. Макар да няма фактическо твърдение за подкрепа от страна на Димитров и Пиронкова на продуктите "belVita", е налице възможност потребителят да бъде заблуден или поне у него да се създаде представа, че двамата рекламират продукта и това да го подведе в пазарното му поведение.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?