ВАС потвърди санкции за 300 000 лв., наложени на Нестле от КЗК

Върховният административен съд остави в сила решение на Комисията за защита на конкуренцията за две санкции от по 150 000 лв., наложени на "Нестле" за промоционални игри, нарушаващи прамилата на лоялната конкуренция. Това съобщиха във вторник от антимонополната комисия.

На 11 май 2004 г. КЗС налага на шоколадовата фабрика две имуществени санкции от по 150 000 лв. Едната глоба е за повторно извършено нарушение на чл. 34, ал. 6 от Закона за защитана конкуренцията с проведена в периода 10 декември 2003 г. - 31 януари 2004 г. игра под мотото "Най-разтапящите подаръци идват в червено с Nestle Classic. Спечелете този Мерцедес С220!". Другата санкция е за играта "Спри да мечтаеш и спечели", проведена в 19 септември - 20 декември 2003 г.

Комисията се е самосезирала относно провежданата в медиите и интернет рекламна кампания - промоционални игри за продуктите на Nestle Classic и KitKatChunky на "Нестле София" АД.

Условието за участие в първата игра е изпращането на три лога от шоколади, а за втората-пет лога от десертите KitKat. Предлаганите награди от игрите са лек автомобил "Мерцедес" С220 и за първите 2000 участници-комплект спално бельо. При втората игра печалбата е автомобил BMW и боксова круша за първите 3000 участници.

Както КЗК, така и съдът са констатирали, че проведената кампания цели привличане на вниманието на потребителя, което бива отклонявано от реалните му потребности и от качествата, които даден продукт притежава. При тези предпоставки потребителят закупува стоката не заради обичайните ѝ качества, а заради вероятността да придобие обявената награда, затова те представляват непазарен стимул за привличане на потребители и нарушение на разпоредбата на чл. 34, ал. 6 от ЗЗК.

Във вторник КЗК обяви още, че е наложила санкции за общо 40 000 лв. на фирмите "Топ Бискит-2" ЕООД, Перник, и ЕТ "Рожен-21-Детелина Василева", Перник, за имитация на търговската марка "Топ Бискит", която е регистрирана от сладкарската фирма "Топ Бискит" ООД..

Глобените от КЗК дружества са използвали надписа "Топ Бискит-2" върху опаковката на произвежданите от ЕТ "Рожен-21-Детелина Василева" е опаковани от "Топ Бискит-2" ЕООД продукти. Без добавката ЕООД, която указва, че става въпрос за дружество, а не за марка, потребителите се подвеждат, постанови КЗК.

Възможността за заблуда на потребителите се засилва и от факта, че едноличният собственик на "Топ Бискит - 2" ЕООД Ирена Тасева е била съдружник в търговското дружество "Топ Бискит" ООД до 12 февруари 2004 г. и е добре запозната с неговата дейност. Аргумент в същата посока е и обстоятелството, че едноличното ѝ дружество е регистрирано по-малко от месец преди освобождаването ѝ като съдружник от "Топ Бискит" ООД.

Споделяне

Още от Бизнес