Заедно с четири други жалби

ВАС прати вота от Турция в Конституционния съд

Магистратите не придвижват само жалбата на Цветелин Кънчев, тъй като не е мотивирана

ВАС прати вота от Турция в Конституционния съд

Общото събрание на Върховния административен съд (ВАС) е решило в четвъртък да изпрати на Конституционния съд (КС) общо пет жалби на различни партии срещу изборните резултати.

Сред тях е и тази на Патриотичния фронт, с която се настояване за касиране на парламентарния вот в Турция заради множество допуснати нарушения, съобщиха от съда.

От националистическата коалиция, включваща НФСБ и ВМРО, твърдят, че изборният процес в южната ни съседка е протекъл "при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя".


В жалбата на "патриотите" са изброени примери за редица нарушения, предимно в град Чорлу, като се посочва, че липсват гаранции, че избирателите са дали вота си само веднъж. Освен това се твърди, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, както и, че има секции, в които са отчетени гласовете на нереалистично голям брой избиратели – над 936.

Друга жалба, която ВАС е пратил на конституционалистите, е на общо петима кандидат-депутати от 10-и МИР в Кюстендил – Васил Иванов от "България без цензура", Виктор Янев от ГЕРБ, Георги Петров от Патриотичния фронт, Иван Андонов от БСП и Офелия Димова от "Нова България.

И петимата настояват за касиране на резултатите от изборите в Кюстендил. Както е известно именно в този избирателен район ескалира сериозно напрежение, след като се оказа, че заради разпределението на мандатите по метода на Хеър-Ниймайер кандидатът на ДПС Александър Методиев, известен като Бат' Сали, стана депутат от Кюстендил. Въпреки че за листата на партията му там са гласували само 864 души. Това предизвика масови протести и в Дупница.

Конституционният съд е сезиран и с общата жалба на партиите "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев, "Обединена България" на Илиана Раева и "Нова България" на Ивайло Симеонов. Те посочват допуснати редица нарушения на Изборния кодекс, вследствие на които настояват за касиране на вота в общо 25 избирателни района.

ВАС е придвижил още жалбите на независимия кандидат-депутат Никола Вапцаров, както и на шестима кандидати за народни представители от листата на Реформаторския блок в 16-и МИР. Те са искат касиране на избора на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов за депутат от листата на ДПС.

Пленумът на Върховния административен съд е отказал да сезира КС само с жалбата на ромския бос Цветелин Кънчев, който беше кандидат-депутат в листата на БСП в 17-и МИР в Пловдив. Причината е, че в нея няма посочени конкретни нарушения.

По същите жалби Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) отказа в четвъртък да сезира Конституционния съд.

Споделяне

Още от България