ВАС пусна делото срещу GSM лиценза на БТК

Върховният административен съд даде ход на делото срещу третия GSM оператор. Във вторник тричленният състав на съда обедини всички жалби срещу решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), издала лиценза без търг - на зам.главния прокурор Цони Цонев, на първия мобилен оператор Мобилтел и на втория Глобул, както и на неизвестната фирма "Тафета лимитед".

Това стана, въпреки че в началото на август 5-членен състав на ВАС определи като недопустими частните жалби срещу лиценза за третия GSM и се очакваше само Върховната административна прокуратура да продължи спора по същество. Тричленният състав на съда обаче реши, че допустимостта на частните жалби ще бъде изяснена с крайното решение по делото.

По този повод адвокатът на БТК Иван Тодоров днес заяви, че с допускането на правно недопустими жалби съдът дава възможност на трите фирми да защитават свои икономически, а не правни интереси и да протакат делото с години, за да не може да тръгне третия мобилен оператор.

Аргументите на ВАС срещу частните жалби през август бяха, че трите фирми не са участвали в решението на КРС за третия GSM лиценз, не са адресати на това решение, с него не се нарушават техни права, нито им се вменяват задължения, затова нямат правен интерес.

По време на днешното съдебно заседание прокуратурата отново поиска спиране на предварителното изпълнение на лиценза, което ще замрази всички действия на БТК по изграждането на мобилната мрежа. Тричленният съдебен състав вече уважи това искане в средата на юли, но 5-членният ВАС го отмени след три седмици.

Дата за следващото заседание по делото срещу третия GSM лиценз не е определена.

Също във вторник вицепремиерът и транспортен министър Николай Василев обяви, че правителството няма да раздава повече GSM лицензи, а ще насочи усилията си към въвеждането на универсалните мобилни далекосъобщителни системи UMTS.

На среща с мисията на МВФ Василев е посочил, че България е една от малкото страни в Европа, която все още не е предоставила лицензи за мобилни оператори от трето поколение. UMTS технологията превъзхожда многократно възможностите на съществуващите в момента системи от първо и второ поколение по отношение на преноса на данни с висока скорост.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?