ВАС пусна Пеевски да участва на евроизборите

снимка БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) очаквано премахна последното препятствие пред участието на Делян Пеевски на изборите за членове на Европейския парламент. Гражданското сдружение "БОЕЦ" атакува кандидатурата на Пеевски пред Централната избирателна комисия (ЦИК) с искане за проверка дали той физически е пребивавал на територията на ЕС през последните шест месеца. Твърдението на организацията бе, че Пеевски живее в Дубай, което е пречка пред участието му на вота.

ЦИК отхвърли жалбата на "БОЕЦ" с аргумента, че Пеевски има постоянен и настоящ адрес в страната. "БОЕЦ" обжалва пред съда с аргумента, че от решението на ЦИК не става ясно дали проверка изобщо е направена. Организацията представи данни, събрани от сайта "Биволъ", за всички пътувания на Пеевски с авиокомпаницията "Емирейтс". От тях ставаше ясно, че през по-голямата част от времето депутатът от ДПС е в Дубай.

Отделно "БОЕЦ" напомни пред съда, че Пеевски не ходи на работа в Народното събрание.

Сега Върховният административен (ВАС) съд обяви, че не съществува законово задължение властите да проверят дали Пеевски физически е пребивавал на територията на ЕС през последните шест месеца. Съдът подкрепя позицията на ЦИК, че е достатъчно Пеевски да има адресна регистрация в България, което е потвърдено от формалната проверка на ГРАО.

"Регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително производство, при което кандидатите трябва да отговарят формално на изискванията на Изборния кодекс, а проверката на Главна дирекция "ГРАО" е относно съответствието на декларираните обстоятелства с изискванията да имат постоянен адрес в Република България и да са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава-членка на ЕС", се казва в решението на ВАС.

Преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс дават ясно обяснение какво трябва да направят българските институции при подобен казус. Законът постановява, че наличието на постоянен и настоящ адрес е напълно достатъчно условие да се смята, че въпросният кандидат е живял на територията на България или на друга държава от ЕС.

В рамките на делото "БОЕЦ" искаше от съда да се правят справки от граничната полиция, митниците, Национална служба "Охрана", Летище-София и външното министерство на Обединените Арабски емирства (ОАЕ) за пътуванията на Пеевски, за да проверят по същество къде е бил през последната половин година.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?