ВАС се произнася до месец дискриминирала ли е учителската стачка децата

До месец се очаква Върховният административен съд да се произнесе по делото за наличие на дискриминация по време на учителската стачка през есента на 2007 година. В понеделник съдът разгледа жалбата на Синдиката на българските учители срещу решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която констатира дискриминация по време на стачката.

С решението си комисията е препоръчала на Министерски съвет да внесе проект за изменение и допълнение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, чрез който към обществено значимите услуги, които следва да се осигуряват по време на стачка, да бъдат включени и образователните услуги в основното и средно образование в държавните и общинските учебни заведения. Ако това се приеме, занапред учителите ще трябва да осигуряват обучение на децата по време на стачка.

Комисията за защита от дискриминацията бе сезирана от родители, според които техните деца са били дискриминирани в сравнение с децата от частните училища, тъй като не са могли да посещават стачкуващите държавни училища.

Според решението на КЗД синдикалните лидери Янка Такева и Крум Крумов, чрез своите изявления пред медиите, са злоупотребили с правото на стачка на българските учители и са принудили основната част от учителите да стачкуват. Според КЗД именно Такева и Крумов трябва да бъдат отговорни за непреките дискриминационни действия, тъй като принудата за участие в стачка е осъществена от синдикалните лидери, а не от ръководителите на учебните заведения.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?