ВАС сезира Конституционния съд за отстраняването на кметовете с фирми

ВАС сезира Конституционния съд за отстраняването на кметовете с фирми

Тричленен състав на Върховният административен съд твърди, че кметовете, които са пропуснали срока за прекратяване на участието си във фирми, не бива автоматично да губят мандата си. Магистратите са спрели делото за отстраняването на избрания за кмет на община Ветово Мехмед Мехмед, за да отнесат въпроса до Конституционния съд.

Законът за местното самоуправление и местната администрация регламентира предсрочното прекратяване на правомощията на кмет заради незаличено участие във фирма в срок от един месец след провъзгласяването на избора.

В края на миналата седмица ВАС окончателно отстрани от позицията кмета на Благоевград Румен Томов, който успя да победи дългогодишния кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов.

Досега практиката на ВАС бе непротиворечива и кметовете, които бяха пропуснали срока за излизане на фирмите, се отстраняваха. Сега съдът за първи път излиза с позиция, че това противоречи на основния закон.

"Доколкото предсрочното прекратяване пълномощията на кмет засяга основни права на избраното лице, а и права на избирателите, упражнили политическото си право на избор, процесът на вземане на решение за това трябва да предоставя на засегнатия необходимата защита на неговите интереси", пише в определението на тричленния състав на ВАС.

Тримата върховни съдии обявяват, че изискването за автоматично отстраняване противоречи на принципа на правотата държава и на конституционната защита на правото на труд. Магистратите напомнят, че "всеки има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси".

Това, което върховните съдии искат е КС да приеме, че за всеки случай трябва да се преценява индивидуално. До произнасянето на Конституционния съд делата за отстраняване на кметове на това основание са спрени.Както и решение да се вземе, това няма да върне Румен Томов на позицията му в община Благоевград.

Споделяне

Още по темата

Още от България