ВАС ще гледа преди изборите делото за видеонаблюдението

ВАС ще гледа преди изборите делото за видеонаблюдението

Върховният административен съд (ВАС) насрочи за 2 април делото за видеонаблюдението при броенето на протоколите от изборите. Остава обаче въпросът дали съдът ще се произнесе в деня на заседанието.

До разглеждане на делото от ВАС се стигна след искане на "Демократична България" за видеозаснемане и излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден.

След първоначалната забрана на ЦИК, Софийският административен съд (АССГ) разреши заснемането на обработването на гласовете и обяви, че видеонаблюдението гарантира "прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация".

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КзлД) обжалваха решението, като до последно протакаха, а явно целта беше съдебното решение да излезе след изборната нощ, което ще го обезсмисли. Жалбите бяха внесени в последния момент.

Те се придвижват по общите правила, което означава, че съдът може да излезе с решение до месец след насрочването на заседанието, тоест далеч след изборите. Това наложи "Демократична България" да призове върховните магистрати за разглеждане на процеса в съкратени срокове, за има направи възможното до деня на изборите да има решение. Все още не е ясно обаче кога ще се произнесе съдът.

"Надяваме се съдът да се произнесе още в деня на заседанието, за да има яснота за изборите на 4 април", обявиха от "Демократична България".

Най-ревностен защитник на идеята ЦИК да обжалва бе Ерхан Чаушев, който бе издигнат от ДПС за член на комисията. "ЦИК трябва да има достойнство и да си държи на актовете. Така се гради авторитет на ЦИК, който напоследък ми се вижда мижав", каза на висок тон той по време на заседание на ЦИК

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?