ВАС ще гледа след 5 месеца първото дело срещу сделката за БТК

Върховният административен съд (ВАС) насрочи чак за 7 декември т.г. делото по жалбата на прокуратурата и частната фирма "Нетплюс"ООД срещу сделката за БТК. Върховната административна прокуратура и фирмата оспорват решението на Комисията за защита на конкуренцията, която разреши концентрация на стопанска дейност между БТК и купувача "Вива венчърс". Това решение се чакаше за окончателното приключване на сделката и тя бе финализирана на 11 юни.

Съдът вече излезе с тълкувание, че в случая обжалването на прокуратурата не спира сделката, защото с решението на КЗК отпада забраната за двете фирми да извършат концентрация.

Заседанието на съда през декември ще бъде закрито.

Освен самата сделка, в края на миналата седмица прокуратурата обжалва и издаването на GSM лиценз на БТК. В понеделник такава жалба е внесена и от мобилния оператор "Глобул", съобщи Дарик радио. И двете жалби са депозирани в Комисията за регулиране на съобщенията, чието бе решението за GSM лиценза, и тя трябва да ги препрати във ВАС.

Според "Глобул", решението на КРС да издаде мобилен лиценз на БТК е незаконосъобразно. С акта на обжалване ние защитаваме своите акционери, са коментирали пред Дарик от втория мобилен оператор.

Още преди решението на комисията, от "Глобул" коментираха притеснението си от възможността третия мобилен лиценз да бъде издаден без търг или конкурс, както изисква законът за далекосъобщенията. Вторият мобилен оператор спечели лицензията си на търг в края на 2000-та година. Мотив за издаването му на БТК обаче е закона за приватизацията, който разрешава подобен ход за държавна фирма в процедура на раздържавяване.

Миналата седмица стана ясно още, че Комисията за защита на конкуренцията ще прави независима експертиза по цената на сделката за 65% от БТК и съпътстващия я GSM лиценз, за да установи има ли наличие на държавна помощ.

Още от Бизнес