ВАС ще решава законно ли е избран Владков за шеф на БНТ

Казусът с избора на проф. Емил Владков за генерален директор на БНТ ще се решава от Върховния административен съд след като отпадналият от конкурса Радослав Михайлов внесе днес жалба.

В нея той посочва, че процедурата по конкурса е неправилна, порочна и незаконосъобразна и е проведена при груби нарушения от страна на СЕМ. От протокола е видно, че техническата комисия е приела и включила в процедурата документи, които Емил Владков е представил значително по-късно от деня и часа на крайния срок за представяне на документите - 12,00 часа на 30 април 2004 г, се посочва още в жалбата.

Владков свалил репортаж за жив кон пред БНТ

Напрежението и закани за протести в БНТ, които започнаха да утихват, днес бяха "съживени" с докарването на истински кон с надпис "Номер 10" пред сградата на "Сан Стефано" 29. Репортажът от протеста е бил включен в реда на новините от 20 часа, но в един момент е бил свален без да се дават обяснения по чия воля, съобщиха журналисти.
още

Според Михайлов по време на процедурата за избор СЕМ е изменил едностранно правилата в полза на един участник и в ущърб на останалите. Нарушени са основни принципи, залегнали в основата на провежданата процедура - принципът на равнопоставеност на кандидатите и принципът на прозрачност в работата на техническата комисия при СЕМ, смята Михайлов. Той призовава съда отмени решението на СЕМ заради нарушения на административно-производствените правила и принципите на равнопоставеност и прозрачност.

Михайлов настоява да бъде отстранен кандидатът, който е представил документи след срока и да се проведе законосъобразен конкурс между останалите кандидати или да се отмени решението за избор и изцяло порочната процедура, за да се насрочи нов законосъобразен конкурс.

Подаването на жалба не спира изпълнението на решението на СЕМ, но това означава че има недоволни участници в конкурса, коментира за БТА Мария Стефанова от съвета, която не подкрепи Владков. Ако се установи, че има нарушения в процедурата, ще трябва да се провежда нов конкурс, каза Стефанова.

Междувременно служителите от БНТ поставиха синдикални искания към новото ръководство и срок една седмица за тяхното изпълнение. Координаторът на СБЖ в БНТ Венка Ризова съобщи, че сред исканията до управата на БНТ са увеличаване на процента от рекламните приходи за вътрешни продукции, възобновяване на редакциите и редакционния статут, обявяване на конкурси за вътрешни продукции и намаляване на външните продукции, възраждане на тв производството.

Ризова не каза какво ще се случи след изтичане на поставения срок, ако исканията не бъдат удовлетворени. С утвърждаването на нови членове на УС на БНТ - Севда Шишманова и Паун Цонев от СЕМ, Владков изпълни частично искането бързо да представи екипа, с който ще управлява медиата. В УС остават Иван Такев и Бойка Буйнозова. До този момент новият генерален директор не е посочил имена за постовете изпълнителен директор и програмен директор.

Споделяне

Още от България