ВАС сменя реда за определяне на съдебни състави по изборни дела заради БСП

Върховният административен съд (ВАС) сменя реда за избор на съдии, които ще гледат казуси, свързани с местните избори, заради скандала с БСП за кмета на Перник. Социалистите обвиниха съда, че се е поддал на политически натиск и е бил подкупен, за да отмени решението на Окръжния съд, който касира избора на кметицата от СДС Антоанета Георгиева. Жалбата бе подадена от отпадналия кандидат за кмет на БСП Симеон Симеонов.

БСП отваря приемна за уплашени от съкращения в Перник

От БСП се опасяват от предстоящи уволнения в общински структури в Перник. Затова във вторник в града ще бъде организирана специална приемна. В Перник ще пристигне заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов. Той ще изслуша граждани, които се чувстват застрашени от уволнение. За приемната БСП ще ангажира експерти, юристи и политически фигури, каза зам-шефът на партията Румен Петков.

В съда е образувано ново дело с подобен казус. Обжалва се касирането на изборите за избиране на общински съветници в община Стара Загора. Касационният жалбоподател твърди, че решението на Окръжния съд е неправилно и незаконосъобразно, тъй като не са налице съществени нарушения, които да бъдат основание за отмяна на изборния резултат. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС 9 юни.

Съдебният състав, който ще разгледа делото, не е сформиран от съдии от Трето отделение на ВАС, в което досега се разглеждаха жалбите, свързани с избори и който бе атакуван от БСП.

Тричленният състав е избран на случаен принцип между всички съдии във Върховния административен съд. Този нов ред за възлагане на делата по докладчици и състави ще се прилага за всички жалби, свързани с избори, като целта е да се избегнат всякакви съмнения за непрозрачност, предубеденост или субективизъм при разпределянето на делата, съобщиха от ВАС.

Всички имена на съдиите ще бъдат вкарани в компютър и той ще определя съставите занапред.

От съобщението става ясно, че председателят на ВАС Константин Пенчев е разяснил новата система за възлагане на делата пред Сабрие Сапунджиева от Централната избирателна комисия за местните избори и секретаря по юридическите въпроси на президента Георги Първанов Пламен Киров. Президентският съветник и представителката на ЦИК са имали среща с Пенчев специално по въпроса съдебните спорове за местните избори за кметове и общински съветници.

Председателят на ВАС ги уверил, че при възникнали проблеми с образуването и насрочването на дела в съда, свързани с изборите, винаги могат да искат неговото съдействие, за да не се забавя насрочването на нови избори в общините, в които има касиране на изборните резултати.

Няколко часа по-късно в парламента, лидерът на БСП Сергей Станишев определи реакцията на шефа на ВАС Константин Пенчев като "адекватна на ситуацията". Днес той декларира, че при формиране на съставите ще бъде избегнат оттук нататък субективизмът, посочи лидерът на БСП. Той съобщи, че левицата ще поиска среща с Пенчев, който е изразил готовност за разговор.

БСП се кани да оспорва окончателно решение на ВАС

За нас случаят Перник не е приключен, заяви в същото време заместник-председателят на ВС на БСП Румен Петков на пресконференция в Перник. Социалистите имали намерение да използват всички юридически възможности за оспорване на решението на ВАС за отмяна на решението на Окръжния съд за касиране на изборите в миньорския град. Решението на тричленния състав на ВАС обаче е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според Петков съдебното решение е било оповестено в понеделник - 31 май, когато съдията Боян Магдалинчев, който е докладчик по делото е отсъствал от страната. Моята преценка е, че или докладчикът не е бил достатъчно убеден в това, което трябва да бъде огласено пред обществеността, или мотивите за решението не са отразените, каза Петков, цитиран от БТА. Според него заседанието на тричленния състав на ВАС е било в петък миналата седмица, а решението е станало известно още във вторник.

В интервю за "24 часа" Константин Пенчев потвърди твърденията на социалистите, че съдебният състав по Пернишкото дело е бил подменен в последния момент от председателя на Трето отделение Николай Урумов. Урумов е влязъл на мястото на съдия Сребрина Христова. Пенчев обаче защити професионализма на Урумов и заяви, че всеки съдия има свой начин на тълкуване на Гражданско-процесуалния кодекс, както и че би било обидно да му иска обяснения. Пенчев изключва смяната на състава да говори за нагласено решение.

Шефът на ВАС съобщава още, че е получил от БСП сигнал за дадени 300 000 лева и печени агнета, с които е бил отпразнуван резултата от решението в полза на СДС и в ущърб на БСП в Перник. По думите му сигналът, подаден от 4-5 общински съветници от Перник, е малко несериозен. "Решението е било взето в петък, а агнетата са били преди това", казва Пенчев. Според него ако прокуратурата прецени, че сигналът е достатъчен, може да проведе разследване. Мнението на Пенчев обаче е, че сигналът е достатъчен да опетни едно име, но не е достатъчен някой да бъде осъден или оправдан.

Той отбелязва, че не вижда атака на БСП срещу съда, като в същото време посочва, че грешки в съда винаги има, а при дела за избори винаги има и съмнения.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?