ВАС: Спорният избор на висш магистрат е законен

ВАС: Спорният избор на висш магистрат е законен

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли двете жалби срещу избора на военния магистрат Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд (САС). Делото бе заведено едновременно от двамата му конкуренти за поста - съдиите от САС Даниела Атанасова и Ирина Петрова. Те могат да обжалват в срок от 14 дни.

Магистратите оспорваха решението на Висшия съдебен съвет основно заради липсата на мотиви при избора на Пенгезов. Другото основание бе, че ВСС не е взел предвид воденото срещу него дисциплинарно производство за корупция.

Според съда бившият вече шеф на Софийския военноапелативен съд напълно отговаря на законовите изисквания за заемане на новия значително по-престижен и овластен пост. В решението се припомня, че преценката за необходимите професионални и нравствени качества се прави единствено от ВСС, не подлежи на съдебен контрол, а и никой от кандидатите не е възразил срещу атестациите.

ВАС смята, че представените по делото материали около дисциплинарното производство срещу Пенгезов не могат да бъдат взети предвид, защото то е прекратено по давност.

Съдът намира за достатъчна мотивировка на ВСС около този избор в предадените протоколи от краткия разговор между членовете на съвета преди да гласуват за кандидатите.

"За кандидата за длъжността Веселин Пенгезов безспорно е налице изразено предпочитание към него, предвид резултата от вота на колективния орган, упражнен в рамките на предоставената му от закона власт", се казва още в съдебното решение.

След избора на Пенгезов се стигна до бунт в Софийския апелативен съд, като над половината магистрати подкрепиха подписки срещу решението на ВСС. С протестни декларации излезе и Съюзът на съдиите в България, според който изборът на Пенгезов е емблематичен пример за дефектиралата кадрова политика на ВСС.

Неправителствени организации подкрепиха изразените опасения и изразиха очакване за реакция от Брюксел, който още миналата година обяви, че ще следи внимателно кадруването по върховете на съдебната власт у нас, което винаги е било съмнително от гледна точка на безпристрастност и професионализъм.

Капката, която преля чашата, бе ВИП-тържеството на Пенгезов в чест на 50-годишния му юбилей, съвпаднало със смъртта на 17 души при катастрофа в Ямболоско, когато властите призоваваха за траур и въздържане от публична веселба.

Партито уважиха и петима членове на ВСС, участвали в гласуването, което направи Пенгезов шеф на САС. Етичната комисия на т.нар. правителство на съдебната власт обаче не намери конфликт на интереси, нито нарушения на етичния кодекс.

Шефът на етичната комисия Цони Цонев бе сред хората, които посетиха тържеството. Съюзът на съдиите поиска ново произнасяне по този въпрос.

В същия ден Върховния административен съд отхвърли и жалбите срещу избора на председателя на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева, както и тези срещу новия апелативен прокурор на Бургас Емил Христов.

Споделяне

Още по темата

Още от България