ВАС спря застрояването на дунавския парк "Персина"

ВАС спря застрояването на дунавския парк "Персина"

Върховният административен съд (ВАС) спря плана за управлението на крайдунавския природен парк "Персина", който премахваше ограниченията пред неговото застрояване. В своето окончателно решение върховните магистрати заявяват, че планът е приет в разрез с правилата за работа на Министерския съвет. Делото за "Персина" бе водено от природозащитната организация WWF.

Скандалът с парка край река Дунав започна през 2011 година. Тогава в рамките на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) екоминистерството и природозащитните организации се разбраха за определен план на управлението на парка, но впоследствие бе приет съвсем различен.

Причината за това бяха постъпили в последния момент "корекции" от регионалното министерство, ръководено тогава от Лиляна Павлова (ГЕРБ). Тези "корекции" напълно обезсмислиха защитения статут на територията, защото премахваха на практика всички ограничения пред неговото застрояване. Освен всичко, предложенията на регионалното министерство са направени без мотиви.

На първа инстанция WWF загуби делото. Тричленният състав на ВАС отсъди, че становището на експертния съвет не е задължително за правителството и корекциите са нанесени съвсем законно. На втора инстанция обаче върховният съд подкрепи жалбата на природозащитниците и реши да защити парка.

В окончателното решение по делото се казва, че промените в плана за управлението на "Персина" са "съществени" и поради тази причина е трябвало да бъдат отново обсъдени от експертния екологичен съвет. Приемането на промените без да се премине през тази процедура е в нарушение на Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация, смятат магистратите.

"В отменения план за управлението на "Персина" нямаше сериозни режими за защита от застрояване. Сега въпросът отново трябва да бъде поставен за обсъждане в експертния съвет", коментира за Mediapool Катерина Раковска от WWF.

Природен парк "Персина" е създаден със заповед на министъра на околната среда и водите в края на 2000 година. Той е един от най-младите природни паркове в България и има площ от 21 772 хектара. Разположен е на територията на три дунавски общини - Никопол, Белене и Свищов.

Паркът е уникален за България и е единствен по рода си по българското поречие на Дунав. Целта му е да съхрани естественото състояние на островните групи на Никопол (4 острова), както и известния Беленски дунавски архипелаг, състоящ се от 19 острова, пет от които са румънски.

Тук се намира и най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров - о. Персин (известен повече като остров Белене – бел.ред.), който дава името на природния парк.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?