ВАС “стресиран” от обвиненията, че работи за мутрите

ВАС “стресиран” от обвиненията, че работи за мутрите

Огромният обществен натиск поставя под въпрос произнасянето на петчленен съдебен състав по казуса “Странджа”, заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. В четвъртък той даде специална пресконференция, след като преди седмица тричленен състав на ВАС отмени статута на най-големият природен парк в България. Според Пенчев е възникнал проблем с формирането на петчленен състав по същото дело, защото вече има отправени заплахи към съдиите от тричленката и техните семейства.

Пенчев каза, че безпокойството му е породено от обществения натиск, че съдът се е произнесъл в полза на мутрите и бетона. Поради тази причина съдиите били стресирани, каза шефът на ВАС, който обаче увери, че не се съмнява в начина, по който е взето решението на тричленния състав. Такива съмнения се породиха заради съвпадението със съдия Андрей Икономов, който бе председател на съдебния състав по казуса “Странджа”, а преди това по идентичното дело за “Камчийски пясъци”, при което бе отменен статута на защитена зона на уникалната крайбрежна ивица.

Съдебните състави във ВАС са разделени тематично и е логично жалбата да попадне в 5-то отделение, където е Икономов, поясни Константин Пенчев. Той посочи, че подборът на съдебния състав по делата става чрез жребий.

Шефът на ВАС изтъкна, че съдебната институция няма как да реши проблемите на изпълнителната власт, не може да отменя защитени зони и паркове, не може да реши съдбата на Странджа и на Черноморието, а само се произнесе дали дадена заповед е законосъобразна.

Когато обществото казва кое е единственото правилно решение, възниква въпросът нужно ли е съдът да се произнася по него, заяви разочарованието си Константин Пенчев. Той каза, че решението на тричленният състав на ВАС, с което беше обявена за нищожна заповедта от 1995 г. за определяне на границите на парк "Странджа", не е окончателно и от него не произтичат никакви промени, докато петчленен състав не вземе окончателното решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България