ВАС върна делото за кметския вот в Белоградчик

Върховният административен съд върна за ново разглеждане на първа инстанция делото срещу избора на Борис Николов (партия "Български социалдемократи"- бел. авт.) за кмет на Белоградчик.

Делото бе образувано по жалби на двама от неговите конкуренти на вота - Людмил Антов от БСП и Ирена Венкова от РЗС. Преди това Видинският административен съд отхвърли техните жалби.

Те искат касиране на изборите, защото в списъците на две от секционните избирателни комисии не е изяснен точният брой на избирателите и броят на действителните гласове, тъй като срещу имената на някои от гласувалите не е отразен ЕГН или документ за самоличност, а има само подписи.

В едната избирателна комисия срещу имената на 226 избиратели при общо 288 гласували има положени подписи, но без да са отразени ЕГН и данни от документите им за самоличност. При втората секционна комисия обаче административният съд във Видин не е проверил колко точно са тези случаи при постановяването на своето решение. Броят на нарушенията е значителен, защото Борис Николов е избран за кмет с 1843 гласа.

Според видинските магистрати обаче липсата на ЕГН или данни от личните карти не са съществено нарушение на изборните правила.

ВАС връща делото с мотив, че първоинстанционният съд не е изяснил добре фактическата обстановка около делото заради липсата на данни за броя на нарушенията във втората комисия. Върховните магистрати заявяват, че липсата на ЕГН и данни от личната карта са сериозно нарушение на изборните правила, защото няма как да се засече дали положените подписи са именно на гласувалите.

През декември Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото за резултатите от проведените избори за общински съветници.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?