ВАС върна на ЦИК казуса кой да представлява Синята коалиция в избирателните комисии

Емил Кабаиванов, Сн: БГНЕС

Върховният административен съд отмени в понеделник отказа на Централната избирателна комисия да впише лидера на СДС Емил Кабаиванов като съпредставляващ Синята коалиция на мястото на Мартин Димитров. Определението на съда не подлежи на обжалване, но и не указва на ЦИК какво решение да вземе по казуса.

Преди пет дни ЦИК отказа като недопустимо заявлението на четири от петте партии в Синята коалиция за вписване на Кабаиванов като техен представител в районните и секционните избирателни комисии. ЦИК отхвърли като недопустимо заявлението им, защото то е подадено от хора, които не са представители на коалицията. През 2009 година Синята коалиция бе регистрирана в ЦИК, а за нейни представители бяха записани само Иван Костов и Мартин Димитров.

Жалбата до ВАС срещу решението на избирателната комисия бе подадена от СДС, "Обединени земеделци", "Радикалдемократическа партия в България" и "Българска социалдемократическа партия", които са сред основателите на Синята коалицията.

Въпреки че не са представлявани поименно от Костов или Димитров пред ЦИК, ВАС смята, че те имат право да подават заявления, тъй като участват в състава на коалицията.

Магистратите уважават избора на мнозинството, защото четири от петте партии в коалицията са взели решение за избиране на Емил Кабаиванов за техен представител. ВАС отчита, че Изборният кодекс не урежда този род въпроси, но в същото време припомня, че коалицията е доброволно сдружение от партии, които имат право да вземат решения. В случая решението за избор на Кабаиванов за представител на СК е взето с 4 на 1 гласа, като само ДСБ са гласували против подмяната на Мартин Димитров. ВАС припомня още, че Димитров в момента не членува в политическа партия и само формално се води представител на Синята коалиция.

"В случая подаденото заявление не може да бъде направено от представляващите само заедно коалицията Мартин Димитров и Иван Костов. От материалите по делото става ясно, че първият от тях не е член на никоя от партиите, участващи в коалицията, и неговото представителство на коалицията е чисто формално. А вторият от представляващите коалицията е председател и представляващ партия, която не е била съгласно с взетото решение за промяна в представителството на коалицията. Невъзможността да бъде заявено искане за промяна във вписаните обстоятелства от представляващите коалицията лица не може да бъде отречена обаче на партиите, участващи в коалицията", се казва в решението на ВАС.

Преди месец четирите партии в Синята коалиция, без ДСБ, отново поискаха от ЦИК да запише Емил Кабаиванов като техен представител на мястото на Мартин Димитров. Тогава ЦИК отново отказа, а ВАС прие, че няма причини да отменя този отказ. Тогава обаче решението на партиите в Синята коалиция бе взето, без да се допитат до ДСБ. При втория опит този пропуск бе отстранен.

Емил Кабаиванов коментира днешното решение на ВАС с думите, че "това доказва правотата ни".

"Това решение задължава ЦИК да се произнесе по същество по нашата жалба. Това означава, че ние, четирите партии от петте, които навремето създадохме Синята коалиция, ще имаме представители в районните и секционните избирателни комисии по разпределение, което сме предложили, справедливо, по равно от петте партии”, обясни лидерът на СДС.

Не става ясно от какво Кабаиванов черпи тази увереност, защото решението на ВАС не урежда този въпрос, а само връща казуса за ново решение на ЦИК.

Основното искане на СДС е да получи голяма част от представителството на Синята коалиция в избирателните комисии. Емил Кабаиванов каза, че още във вторник ще се внесат при областните управители предложенията за членове на районните избирателни комисии и искането представители на СДС да участват в консултациите за създаване на секционни избирателни комисии.

"Справедливото решение на ЦИК е да уважи нашето искане и всяка от петте партии, участвали в Синята коалиция, да получи равно представителство в районните и секционните комисии. Сега ЦИК е на ход да покаже дали там има хора, които отсъждат спрямо закона и морала, или има комисия, която защитава политическото статукво”, коментира Кабаиванов.

Споделяне

Още от България